Educație

Planul de scolarizare a fost fundamentat corect

Camelia Stănilă
4 mai 2007 570 vizualizări
Mult mai multi elevi vor intra la SAM, de la toamna, desi anul trecut mai multe clase au ramas neacoperite

Dupa ce anul trecut numeroase clase a IX-a, indeosebi de SAM, au ramas neacoperite din cauza lipsei de absolventi, planul de scolarizare aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT) pentru anul scolar 2007-2008 aduce chiar un numar mai mare de clase a IX-a pentru cei care nu trec testele nationale sau vor sa faca o specializare de 2 ani in cadrul scolilor de arte si meserii (SAM). Chiar si in conditiile in care sefii invatamintului vrincean au atras atentia ca multe SAM-uri functioneaza cu foarte putini elevi, din toamna vor fi realizate 55 astfel de clase, fata de 51 cite au fost aprobate pentru actualul an scolar. Acestea ar totaliza un numar de 1.540 de elevi. De asemenea, pentru liceu,

cursuri de zi, au fost aprobate 85 de clase a IX-a, totalizind 2.380 de elevi, la care se mai adauga si doua clase speciale la Centrul de Educatie Incluziva "Elena Doamna". In aceste conditii, planul de scolarizare aprobat de MEdCT pentru anul viitor a pierdut 5 clase de liceu comparativ cu acest an. "Clasele a IX-a liceu si SAM acopera numarul de absolventi", a asigurat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru. Si clasele de seral, cu frecventa redusa au fost destul de cautate, Ministerul aprobind toate cele 4 clase solicitate, pentru 112 elevi, desi anul trecut fusesera reduse la jumatate. Singura diminuare realizata de MEdCT, fata de propunerile transmise de la nivel judetean, au fost la clasele a XI-a seral, cu frecventa redusa, din 18 fiind aprobate doar 17 clase. Cel mai probabil, aceasta va disparea de la Grupul Scolar AgricolFocsani. Si pentru anul de completare, destinat absolventilor de

SAM care vor sa-si completeze studiile si sa obtina o diploma de bacalaureat, s-au aprobat 47 de clase, totalizind 1.316 elevi, cu o clasa mai mult decit anul trecut. La anul de completare s-a aprobat, de asemenea, si o clasa de seral. "Faptul ca ni s-a aprobat planul de scolarizare fara mari diferente fata de

propunerile noastre arata ca a fost bine fundamentat", a mai spus Mihai Ladaru. Acest lucru va fi insa confirmat sau nu abia dupa admiterea computerizata a absolventilor de gimnaziu, avind in vedere experienta de anul trecut. (Camelia STANILA)


Ghidul candidatului va ajunge in scoli


Absolventii claselor a VIII-a vor beneficia in maxim o saptamina si de brosura editata anual de ISJ, "Ghidul candidatului", care ii va orienta in alegerea unei optiuni pentru admiterea in clasa a IX-a.

Potrivit inspectorului general adjunct Mihai Ladaru, acest ghid va fi pus la dispozitia fiecarui elev de a VIII-a, dar si profesorilor diriginti. In acest an, circa 4.010 de elevi vor sustine testele nationale.

"Ghidul candidatului" contine informatii privind graficul admiterii, planul de scolarizare al fiecarei unitati de invatamint, media ultimului elev admis in anul scolar trecut, instructiuni privind completarea optiunilor etc. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.