Educație

Sfîntul Sava de la Buzău

Valentin Muscă
12 apr 2007 1075 vizualizări
Martiriul Sfîntului Sava, în apele Buzăului, în anul 372, este unul din actele fundamentale ale crestinismului timpuriu pe pămînt romănesc u a fost canonizat în 1992 si din 1996 Episcopia l-a adoptat oficial ca sfînt ocrotitor

Astăzi Episcopia Buzăului si Vrancei prăznuieste ziua sfintului protector, Sfintul Sava de la Buzău. Dacă in celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane este o zi obisnuită, in calendarul editat de Episcopia buzoiană, 12 aprilie este zi nelucrătoare, iar in toate bisericile din judetele Vrancea si Buzău se oficiază Sfinta Liturghiesi are loc comemorarea celui care a fost martirizat in apele reci ale Buzăului, acum 1700 de ani. Sfintul Sava s-a născut pe la anul 334 intr-un sat din Muntii Buzăului. Devine ucenicul preotului Sansalas, un misionar crestin care isi desfăsura activitatea pe

pămintul locuit vremelnic de vizigoti, de la care primeste botezul. Cit despre originea sa, cercetătorii sint impărtiti. Istoricii nationalisti cred că a fost daco-roman, istoricii obiectivi presupun că făcea parte din neamurile vizigotilor - conform actului martiric - popor ce locuia in acele vremuri o parte din sud-estul fostei Dacii. Un lucru este sigur: Sfintul Sava locuia in zona Buzăului si din corespondenta Episcopului de Tomis, Betranion cu Sfintul VasileCel Mare si cu Junius Soranus, guvernatorul Scitiei Minor avem dovada că la Nord de Dunare in secolul al IV-lea exista o oarecare organizare a vietii bisericesti.


Sfintul Sava a fost inecat in apele Buzăului


De retinut că nu toate popoarele de neam germanic erau crestinate. Desi in Imperiul Roman, de la 313, crestinismul era printre religiile acceptate de autorităti, in regiunile stăpinite de popoarele germanice, chiar si după această dată au mai existat persecutii sporadice. La Pastele anului 372 ostasii regelui Atanaric (367-381) l-au prins pe preotul Sansala si pe Sava, ucenicul său. După ce i-au chinuit si i-au fortat să se inchine la idoli, i-au legat Sfintului Sava un lemn de git si l-au aruncat in apa Buzăului.

Trupul său a fost recuperat de preotul Sansala si ingropat pe ascuns. Moastele au fost cerute de Sfintul Vasile care-i trimite două scrisori de multumire Episcopului Betranion al Tomisului. Din "Actul martiric" al Sfintului Sava descoperim bogate informatii despre viata străromanilor si despre crestinismul din sudul actualei Romanii. La 20 iunie 1992, Biserica Ortodoxă Romană a făcut cea de a treia canonizare din istoria sa. Printre cei canonizati s-a aflat si Sfintul Sava de la Buzău. La 19 mai 1996 au avut loc la Buzău

ample manifestări privind consacrarea Sfintului mucenic Sava ca ocrotitor spiritual al Buzăului. La Buzău, mai mult ca oriunde, numele Sfintului Sava este unul cu puternice referinte la istoria si spiritualitatea acelor locuri. în cinstea sfintului Sava au fost ridicate după 1989 citeva biserici, dintre care o impozantă catedrală la Buzău si un locas de cult chiar in Focsani, pe strada Constitutiei. Celor care poartă numele Sfintului Sava un sincer La Multi Ani, iar credinciosii focsăneni sint invitati să participe la serviciul divin de la biserica "Sfintul Antonie si Sava". (Valentin MUSCĂ’)


Scurtă istorie a Episcopiei


Episcopia Buzăului si Vrancei mai este numită si Gotia pentru că este continuatoarea fostei Episcopii a Gotiei care cuprindea, la sfirsitul primei jumătăti a primului mileniu si teritoriile Vrancei actuale si ale Buzăului. La primul sinod ecumenic de la Niceea (325 ) a participat chiar un episcop cu titlul de "Gothiae". După epoca marilor migratii de la sfirsitul mileniului intii, organizarea episcopiei se destramă. Radu Cel Mare (1495-1508), domnitorul Tării Romanesti, a reorganizat viata bisericească din eparhie cu ajutorul Sfintului Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului. Printre măsurile luate de cei doi se găseste si reorganizarea centrelor episcopale de la Rimnicu-Vilcea si Buzău, in anul 1502. Din acel moment Episcopia Buzăului a reinviat, cunoscind o vie activitate prin ierarhii de seamă, dintre care unii au fost originari din părtile Vrancei. Cei care vor să afle mai multe despre slujitorii acestei eparhii pot citi lucrarea pr. prof. dr. Ionel Ene. "Gothia si episcopii ei", (Buzău, 2002), cea mai bună lucrare pe acest subiect. (V. M.)


Episcopul Epifanie si Buzăul


întii Stătătorul episcopiei este P. S. Epifanie Norocel. Născut in 1931 in Mălinii Sucevei, Epifanie a intrat in monahism in 1948 la Risca-Neamt. A studiat teologia la Bucuresti, Zagorsk-Moscova si Sofia. Din 1956 a devenit profesor la scolile monahale de la Dragomirna si Neamt, iar in 1971 a fost numit staret al Mănăstirii Neamt. în 1975 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunării de Jos si din aprilie 1982 este episcop la Buzău, păstorind de un sfert de secol episcopia de la Carpatii de Curbură. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.