Educație

Obiceiuri de Paste pierdute

Silvia Vrînceanu Nichita
10 apr 2007 1033 vizualizări
In comunitatile din muntii Vrancei s-au practicat pina de curind doua obiceuri populare de primavara inedite

Este vorba de "Prinsul Suratelor" si "Valaritul" care s-au pierdut insa in

contemporaneitate. Potrivit obiceiului "Prinsul suratelor", asa cum a fost consemnat de etnografi, in prima zi de Paste fetele nemaritate se adunau acasa la una dintre ele si pregateau o masa cu oua rosii, pasca si colacei speciali. Dupa ce faceau schimb de oua incondeiate, colacei si stergare brodate in casa, fetele se prindeau "surate pina la moarte" si isi promiteau sa nu se dusmaneasca si sa nu-si fure una alteia iubitii. La masa era invitat un singur barbat instarit, ales de comun acord dintre gospodarii

satului pentru a pecetlui juramintul.

Seara, toti tinerii isi dadeau intilnire la bal sau la hora, iar fetele aveau privilegiul sa comande muzica la orchestra. In zona Narujei pina acum citiva ani se mergea in a doua zi de Paste cu Valaritul. Dupa Inviere, imediat ce primeau binecuvantarea preotului la biserica, flacaii puneau o naframa sau un steag intr-un bat si plecau sa anunte Invierea in sate, dar si disponibilitatea de insuratoare. Colindatul era insotit de strigaturi. Din pacate, obiceurile nu se mai practica asa cum se facea pe vremuri, insa pentru a nu fi pierdute au fost urcate pe scena, fiind interpretate acum doar de creatorii populari. In a doua zi de Paste se mai pastreaza insa obiceiul finilor de a-si vizita nasii cu colaci si oua rosii. Tot de Paste, copiii vin de departe pentru a-si vedea parintii si pentru a lua masa pascala impreuna. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.