Educație

Autori diversi

Ziarul de Vrancea
27 mar 2007 668 vizualizări
27 martie 2007 - Ziua mondiala a teatrului

"Era in timpul primilor ani de scoala, cind am devenit fascinat de teatru, aceasta lume fermecata care ma captiveaza si acum.


începutul a fost banal, o experienta obisnuita vazuta de mine ca o activitate extracurriculara de imbogatire a mintii si spiritului. S-a dovedit a fi mai mult decit atit atunci cind m-am implicat serios, ca autor, actor si regizor, intr-o productie teatrala. îmi amintesc ca a fost o piesa politica al carei subiect a infuriat autoritatile momentului. Totul a fost confiscat, iar teatrul a fost inchis chiar sub privirile mele. Dar spiritul teatrului nu a putut fi zdrobit de bocancii grei ai soldatilor inarmati. A cautat refugiu si s-a inradacinat in adincurile fiintei mele. Atunci am inteles adevarata forta a teatrului, imensa sa putere, mai ales fata de cei care nu tolereaza opiniile celorlalti si am inteles rolul extrem de important pe care il poate juca in viata natiunilor. în acele momente, adevarata esenta a teatrului a devenit evidenta pentru mine in cel mai profund mod, am devenit absolut convins de puternica influenta pe care teatrul o poate avea asupra vietilor diferitelor natiunilor, mai ales asupra celor care nu pot tolera opozitia sau

diferentele de opinie.


Puterea si spiritul teatrului s-au inradacinat tot mai adinc in constiinta mea de-a lungul anilor petrecuti la Universitatea din Cairo. Am citit cu aviditate aproape tot ce s-a scris despre teatru si am vazut cele mai diverse spectacole. Aceasta sete de cunoastere s-a accentuat de-a lungul anilor urmatori, eu continuind sa explorez ultimele descoperiri din lumea teatrului.


în lecturile mele despre teatru, incepind de la anticii greci si pina in prezent, am devenit tot mai constient de magia care salasliueste in numeroasele lumi ale teatrului. Prin ea teatrul patrunde in

profunzimile sufletului uman si dezvaluie comorile ascunse specifice spiritului omenesc. Toate acestea au intarit nestramutata mea credinta in puterea teatrului ca instrument de apropiere a oamenilor si ca omul poate prin teatru sa acopere lumea cu dragoste si pace, ca se pot deschide orizonturi noi catre un dialog

intre natiuni fara diferente de rasa, culoare sau credinta. Am inteles astfel, ca binele uneste fiintele umane in timp ce riul le dezbina. Daca teatrul are la baza lupta dintre bine si rau, natura umana tinde adeseori catre bine asumindu-si aceasta directie.

Razboaiele care au adus suferinta omenirii din timpuri stravechi au fost intotdeauna motivate de instincte malefice care pur si simplu nu recunosc frumusetea. Si frumusetea in esenta ei nu se regasete in nici o alta arta ca in teatru. Pentru ca teatrul reuneste toate "artele frumoase". Cel care nu pretuieste frumusetea nu poate pretui viata; si teatrul inseamna viata.



Cita nevoie avem acum sa denuntam toate razboaiele absurde, in toate formele lor si divergentele dogmatice care provoaca, in absenta unei frine morale a unei constiinte vii, spectacolul violentelor si al asasinatelor oarbe care sint pe punctul de a scufunda intreaga planeta, cu cortegiul lor de diferente absurde intre bogatia excesiva si neagra mizerie, intre partile lumii sinistrate de epidemii sau sa incepem sa ne ingrijoram cu adevarat de problema extinderii desertului si a secetei! Toate acestea se intimpla din cauza absentei unui dialog autentic, care este calea sigura de a transforma lumea in care traim intr-un loc mai bun si mai fericit.


Prieteni ai teatrului, este ca si cum am fi fost loviti de o furtuna, coplesiti de praful indoielii si al suspiciunii care se apropie de noi! Vocile noastre sint inabusite si nu mai au puterea sa ajunga la urechile fiecaruia dintre noi din cauza tumultului violent care creste in jurul nostru si din cauza dezbinarii care separa natiunile. De fapt, daca nu ar fi fost credinta noastra profunda in dialog, atit de unic manifestata prin asemenea forma de arta cum este teatrul, am fi fost spulberati de furtuna care nu lasa nici o piatra neintoarsa in demersul ei nimicitor. Trebuie, asadar, sa ii infruntam si sa ii provocam pe cei care nu obosesc sa iste furtuna. Trebuie sa ii infruntam, nu sa-i distrugem, dar sa ne ridicam deasupra atmosferei contaminate ramase in urma furtunilor stirnite de ei. Trebuie sa ne unim eforturile si sa le indreptam catre transmiterea mesajului nostru si stabilirea unor legaturi de prietenie cu cei care incearca sa infrateasca natiuni si oameni.


Sintem, ca fiinte umane, destinati disparitiei, dar teatrul traieste atita timp cit exista viata."



(înaltimea Sa Seic Dr. Sultan Bin Mohammed Al Quasimi, Membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite, Conducator al Sharjah)


"Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata in 1961 de catre Institutul International de Teatru. Este sarbatorita anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI si de comunitatea teatrala internationala. Diverse evenimente teatrale nationale si internationale sint organizate pentru a marca aceasta sarbatoare. Unul dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea Mesajului International de Ziua Mondiala a Teatrului prin care, la invitatia ITI, o personalitate de renume mondial impartaseste reflectiile sale asupra Teatrului si asupra pacii intre oameni."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.