Educație

Galele au debutat cu Poker

Cristi Irimia
23 mar 2007 1068 vizualizări
Teatrul de Comedie Bucuresti a deschis regalul de la Focsani u clasa politica romaneasca, "amendata" in piesa de debut

Editia a XI-a a Galelor Teatrale Focsanene a inceput aseara cu piesa "Poker", de Adrian Lustig. In regia lui Alexandru Tocilescu si cu o distributie de exceptie - George Mihaita (Titel - miliardar de carton), Vladimir Gaitan (Horia - medic), Valentin Teodosiu (Claudiu - senator), Simona Stoicescu (Monica - prostituata) - "Poker" reprezinta o comedie care "nu e usoara", cum o caracterizeaza chiar autorul. De altfel, Lustig isi caracterizeaza comedia intr-un mod original, cind apeleaza la o clasica situatie ce apare deseori atunci cind publicul "banuitor si trecut prin multe" se

intereseaza despre o piesa: "Spectatorul, patit, intreaba, totusi, la casa: «E o comedie la care se ride?» Si, intr-adevar, publicul focsanean a ris aseara cind a regasit pusa in scena imaginea data de autor senatorului roman, caracterizat drept atotputernic, influent, mafiot, dispus la orice pentru a mai cistiga un mandat. Nemultumit de stirile TVR, senatorul are puterea sa inchida emisia televiziunii publice, apoi nu-i sta in cale "rezolvarea" dosarelor penale ale miliardarului de carton, pe banii caruia a ajuns in

Parlament. Ca tot veni vorba de miliardar, acesta este categoric cind se ia in discutie speranta de viata in Romania, respectiv Elvetia: "Si ce daca la ei este 79, iar la noi 69? La noi nu se merita sa traiesti cu 10 ani in plus. Intreaba un pensionar daca nu ma crezi!". Satul sa fie protejat de senatorul "sau" si in viitorul mandat, Titel se decide sa se puna primul pe lista pentru alegerile urmatoare, explicindu-si astfel gestul: "Am nevoie de imunitate sa nu ma inchida la puscarie! Decit sa putrezesc trei ani acolo, mai

bine casc patru ani in Parlament!" Nici lumea medicala nu este scutita de atacuri directe, cita vreme doctorul de chirurgie plastica din piesa pleaca dintr-o operatie pentru a juca poker, se amuza cind vede "inca o pensionara care a cazut din troleibuz" sau glumeste pe seama celor care isi dau foc in fata Primariei pentru o casa si ajung, apoi, pe masa lui de operatie. Prostituata din "Poker" trage, intr-un fel, cortina si, totodata, concluziile piesei: "Ma intorc in Rusia pentru ca la voi in Romania totul e la misto!

Politica, politia, justitia... chiar si mafia!" Alexandru Tocilescu, regizorul piesei, are la activ peste zece spectacole realizate intr-o maniera profesionista, iar in anul 2002 a primit premiul UNITER pentru intreaga activitate desfasurata. (Cristi IRIMIA)


Ce vedem azi!


Astazi, la Sala Ateneu, de la ora 18.00, are loc spectacolul "Dialoguri si fantezii in jazz", cu Ion Caramitru si Johnny Raducanu.

Miine, tot de la 18.00, la Sala Teatru se joaca "Zapoi" de Evgheni Griskovets, pus in scena de Teatrul Municipal Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.