Educație

Ioan Casian si Gherman din Dobrogea

Valentin Muscă
28 feb 2007 870 vizualizări
Discipoli ai Sfintului Ioan Gura de Aur, sint considerati sfintii care au pus bazele monahismului occidental

A stazi, crestinii ortodocsi fac pomenirea sfintilor ecumenicitatii, ai Bisericii Una, Sfinta, Soborniceasca si Apostoleasca. Sfintii Ioan Casian si Gherman au fost doi slujitori ai Bisericii care au creat acum un mileniu si jumatate o punte de legatura intre lumea Occientala si cea Rasariteana. Considerati parintii monahismului apusean, Sfintii Ioan Casian si Gherman s-au format in mediul tomitan, fiind originari din actuala Dobroge, dar au cunoscut destul de bine monahismul egiptean si viata monahala de la locurile sfinte si mai ales au fost in preajma celui mai mare orator crestin

grec, Sfintul Ioan Gura de Aur. In jurul anului 400 au fost hirotoniti de Sfintul Ioan Gura de Aur, Episcopul Constantinopolului. Gherman a primit Taina Preotiei, iar Ioan Casian a fost uns diacon. Dupa ce petrece ani buni incercind sa zideasca manastiri si sa intareasca pe crestini in credinta prin Dobrogea natala, cei doi merg in Occident unde pun bazele mai multor manastiri, indeosebi in fosta Galie, actuala Franta. Moastele Sfintului Ioan Casian se gasesc la Marseille. Daca pentru romanul obisnuit, numele sau nu spune nimic, pentru francezi Ioan Casian este parintele monahismului francez. Totusi, pe pamint romanesc exista in Dobrogea amintirea Sfintului Ioan Casian: satul Casieni, Dealul Casienilor, pestera Sfintului Casian si chiar Manastirea Sfintului "Ioan Casian". In 1992, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-au trecut in rindul sfintilor si au stabilit ca data de praznuire 29 februarie pentru anii bisecti si 28 februarie pentru ceilalti ani. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.