Educație

Academicianul Virgiul Candea a trecut la cele vesnice

Valentin Muscă
17 feb 2007 804 vizualizări
Vineri, cu doua luni inainte sa implineasca opt decenii, academicianul Virgil Candea a incetat din viata, fiind grav bolnav, dupa cum a anuntat Academia Romana.

Acesta era unul din patriarhii culturii romane originar din Focsani si era considerat unul dintre ultimii mari oameni de cultura romani recunoscuti nu doar in tara, ci si peste hotare. A facut studii de drept, teologie si filosofie si era membru in bordul multor institutii de cultura din Romania, din Europa, dar si de peste Ocean. La implinirea a 70 de ani, prietenii i-au editat doua mari volume omagiale care se gasesc la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, din care cei interesati pot afla adevarata valoare a celui plecat dintre noi. A fost unul din putinii intelectuali care au rascolit bibliotecile si arhivele de peste hotare, indeosebi din Orientul Apropiat si Mijlociu, unde a

descoperit informatii despre cultura religioasa romana medievala. Tot in domeniul religios trebuie aminitit ca Virgil Candea a fost initiatorul organizarii mai multor expozitii de icoane romanesti in tara si peste hotare, inainte de 1989. De asemenea, Virgil Candea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Comisiei Nationale Romane UNESCO, vicepresedinte al Centrului Italo- Roman de Studii Istorice de la Milano, Fellow al Centrului Wilson, Smithsonian Institution, Washington, membru al Academiei Europene de StiinÃe, Arte si Litere din Paris, al Asociatiei Elene de Arheologie din Atena si Societatii pentru Europa de Sud-Est din Munchen. Cu toate acestea, edilii din orasul de pe Milcov nu au gasit de cuviinta sa-l cinsteasca asa cum se cuvenea in timpul vietii. Sa-i fie tarina usoara ! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.