Educație

PSD pregateste si o comisie de ancheta a presedintelui

Ziarul de Vrancea
14 feb 2007 704 vizualizări
Pentru lovi in Traian Basescu, pesedistii vor o comisie de ancheta infiintata de Parlament n scopul comisiei este de a tergiversa suspendarea si de a intretine incertitudinea, erodind imaginea presedintelui

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca PSD ar putea propune infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a presupuselor incalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu. Menirea comisiei ar fi tergiversarea procedurii de suspendare si de a cistiga vizibilitate si sprijinul populatiei. Potrivit PSD, aceasta comisie ar trebui sa analizeze propunerea de suspendare a presedintelui, dar si sa convosce experti, sa audieze persoane, ceea ce va afecta imaginea presedintelui. Titus Corlatean sustine ca posibilitatea infiintarii unei asemenea comisii e prevazuta si de Regulamentul sedintelor comune. Liderul PSD a precizat insa ca aceasta comisie e o optiune complementara care nu inlatura procedura de suspendare.


Stanomir: "O comisie de ancheta a presedintelui este neconstitutionala"


"O comisie de ancheta care sa cerceteze eventualele incalcari ale Constitutiei de catre presedinte ar fi un lucru inedit, o premiera constitutionala, in conditiile in cele doua institutii sint pe picior de egalitate ca legitimitate, fiind alese de popor, iar capitolul constitutional privind raspunderea presedintelui nu

vorbeste decit de suspendare si trimitere in judecata, ambele demersuri fiind apanajul Legislativului", a spus Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional. "Alte forme suplimentare de chestionare a presedintelui de catre Parlament nu exista", a precizat Stanomir. Legitimitatea egala a celor doua institutii si functionarea lor pe principii de separare explica de ce nici presedintele nu poate dicta Parlamentului, nici Legislativul nu-l poate chestiona pe seful statului. "Daca Parlamentul doreste sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu presedintele, are la dispozitie doua mijloace conferite de Constitutie: suspendarea si trimiterea in judecata". El a explicat ca infiintarea unei comisii de ancheta privind activitatea presedintelui ar aparea pe un teren constitutional incert si, daca presedintele ar sesiza Curtea Constitutionala sub motivatia unui conflict constitutional intre autoritati, o eventuala decizie a Curtii care ar declara neconstitutionala initiativa Parlamentului nu ar putea stopa demersul, ci ar fi doar o constatare. "Curtea poate constata, dar nu poate interveni", a mai spus Stanomir.


Vadim ii pregateste "surprize" si mai mari lui Basescu


Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca ii pregateste, pentru astazi o "surpriza" presedintelui Traian Basescu, cind acesta isi va sustine discursul in fata Parlamentului, care va fi "mult mai rea" decit la condamnarea comunismului. Acesta a mai spus ca parlamentarii PRM vor dori sa ia cuvintul dupa ce presedintele isi va sustine mesajul, chiar daca Birourile Permanente ale celor doua camere au decis ca nu vor avea loc dezbateri parlamentare. Mesajul presedintelui Traian Basescu va fi prezentat in fata Parlamentului intr-o sedinta comuna programata pentru ora 17.00, asa cum solicitase seful statului. în urma transmiterii mesajului, Parlamentul ar putea lua o decizie daca este necesara sau nu o noua sedinta comuna in care sa se faca dezbateri pe marginea temei pe care se va adresa Traian Basescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.