Educație

Simion Mehedinti, Crestinismul romanesc

Valentin Muscă
8 feb 2007 1141 vizualizări
Este o apologie a sufletului romanesc

"Crestinismul romanesc. Adaos la caracterizarea etnografica a poporului roman" (, editia a IV-a, Editura Terra, Focsani, 2006) este una din cele mai importante contributii vrincene la cunoasterea sufletului romanesc. Fiind o lucrare scrisa de unul din marii ginditori ai secolului trecut, cu radacini adinci in traditiile si istoria romanilor, "Crestinismul romanesc" este totusi tributar unei

anumite nostalgii dupa lumea idilica a satului valah. Nu trebuie uitat ca Simion Mehedinti era originar din comuna Soveja, fusese membru al Partidului Conservator si in acelasi timp discipol preferat al junimistului Titu Maiorescu. Cunoscind aceste date, avem si o cheie de intelegere a opiniilor mehedinetiene fata de crestinismul autohton si fata de atitudinile sale transante in legatura cu celelalte confesiuni, respectiv Catolicismul si Protestantismul. Conceputa in doua parti si douasprezece capitole, lucrarea este in fapt o apologie a legaturii dintre sufletul romanului si ortodoxie si o oda adusa frumusetii folclorului crestin valah. Aceasta editie vrinceana a lucrarii a fost realizata de prof. dr. Costica Neagu, directorul Casei Corpului Didactic Focsani si editorul operei mehedintiene. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.