Educație

Borna de hotar va fi adusa mai aproape de Piata Unirii

Valentin Muscă
8 feb 2007 2691 vizualizări
Inaugurată în anul 1931, în prezenta istoricului Nicolae Iorga, în amintirea hotarului care despărtea cele două tări romăne, "comunistii" au exilat-o în fata fostului Hotel Cimbru

Monument simbolic al Unirii de la 1859, Borna de hotar, aflată astăzi in fata Postei Vechi din Focsani, a avut in secolul trecut aceeasi soartă ca si celelalte edificii ale Unirii de la Focsani. Din fericire, nu a fost dusă la groapa de gunoi ca imobilul Comisiei Centrale, dar se găseste departe de locul pentru care putnenii l-au ridicat. Realizat in anul 1931 de sculptorul Ion Jalea, cu sprijinul financiar al Ligii Culturale, monumentul a fost instalat in fosta Piată a Libertătii, actuala Piată a Unirii, in fata bisericii "Sfintul Ioan Botezătorul", pe locul unde se afla pichetul de grăniceri nr. 47, desfiintat după Unirea de la 1859. Inaugurarea monumentului s-a făcut cu ocazia implinirii a patruzeci de ani de la primul congres al Ligii Culturale. La eveniment au fost prezenti oameni de cultură din toată tara, in centrul atentiei a fiind istoricul Nicolae Iorga. După ani buni in care Borna de hotar a reprezentat centrul simbolic al Unirii din orasul de pe Milcov, ridicarea noului monument al Unirii, modernizarea centrului istoric si o doză bună de prostie la nivelul conducerii municipiului au făcut ca monumentul să ajungă in spatele cinematografului "Balada" si in cele din urmă să fie exilat lingă clădirea Postei Vechi, fostul Hotel Cimbru, cladire renovata de curind. A existat la un moment riscul ca simbolul modern al Unirii să fie aruncat la prund, cum mai fusese distrusă acum un secol si fosta Clopotnită a bisericii "Sfintul Ioan Botezătorul", vestitul Foisor, locul de unde a fost dat in cele două tirguri vestea unirii de la 24 ianuarie 1859. Propietarul Bornei de hotar este, de drept, Consiliul Local Focsani. Cum acelasi consiliu tocmai s-a spălat pe miini de Mausoleul Eroilor din Sud, făcindu-l cadou Consiliului Judetean, fără să lămurească soarta colectiilor de documente si arme disparute după decembrie 1989 din acest mausoleu, este explicabil de ce monumentul simbolic al Unirii de la 1859, ridicat in 1931, pe locul pichetului de grăniceri nr. 47, din actuala Piată a Unirii, se află in anul 2007, in cu totul alt loc decit cel prevăzut de ctitori. Nu este vorba numai de prostie, ci si un dispret pentru tot ce-i sfint in istoria acestui judet care-si merită din plin conducătorii! (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.