Educație

Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan

Valentin Muscă
30 ian 2007 847 vizualizări

Astazi este sarbatoarea tuturor institutiilor de invatamint teologic din Romania. Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan sint patronii spirituali ai scolilor de teologie din Romania.

Originea acestei sarbatori sta in conflictul generat in secolul al XI-lea, cind teologii bizantini, ca si ceilalti invatati greci, erau impartiti in mai multe tabere, pentru simplul motiv ca aveau pareri diferite in ceea ce priveste o anumita "ierarhie a sfintilor". Pentru unii, cel mai important sfint parinte era Sfintul Ioan Gura de Aur, unul din cei mai mari oratori ai antichitatii crestine. Pentru altii, Sfintul Vasile era acela care merita sa se situeze in fruntea ierarhiei sfintilor parinti greci, pentru ca latura teologica a teologiei sale se impletea cu latura practica, Sfintul Vasile fiind cel care a pus bazele institutiilor de caritate crestina. Era si o a treia categorie, numita a grigorienilor, care-l cinsteau in mod deosebit pe Sfintul Grigore. Dupa mai multe dispute, pentru a rezolva conflictul tipic bizantin, s-a ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna este cinstirea celor trei sfinti impreuna. Astfel, au fost zugraviti toti trei pe o icoana si s- a hotarit si o zi de pomenire. Pentru romani sarbatoarea de astazi este una cu totul speciala, daca tinem cont ca una din cele mai importante biserici ridicate in timpul Evului Mediu la Iasi are ca patron spiritual Trei ierahi. (Valentin MUSCA.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.