Educație

S-a redeschis Casa Memoriala Mos Ion Roata

Ziarul de Vrancea
25 ian 2007 1538 vizualizări
Casa - muzeu a fost inaugurata in anul 1959, pentru a marca un secol de la Unirea Principatelor Romane

De ieri, Casa Memoriala "Mos Ion Roata" din comuna Cimpuri a fost redeschisa pentru vizitatori. La orele prinzului, in prezenta directorului Muzeului Vrancei, dr. Horia Dumitrescu, a vicepresedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, a autoritatilor locale si a elevilor de la Scoala Cimpuri, casa mosului ajuns deputat in Divanul ad-hoc al Moldovei a reintrat, oficial, in circuitul

muzeistic national. Manifestarea s-a deschis cu un moment artistic, realizat de elevii scolii din Cimpuri si cu evocarea personalitatii celui mai cunoscut personaj din localitate - Ion Roata, urmat de o slujba de pomenire, la mormintul mosului, de la cimitirul din satul Gura Vaii. De la directorul Muzeului Vrancei am

aflat ca s-au efectuat lucrari de consolidare a imobilului, s-a refacut sindrila, lutaria, s-au montat gratii si chiar un sistem de alarma. "Avem in lucru si un pliant al Casei Memoriale, pe care-l vom tipari in acest an, in care se implinesc 125 de ani de la moartea lui Mos Ion Roata", ne-a mai spus dr. Horia Dumitrescu. Casa-muzeu a fost inaugurata la 24 ianuarie 1959, initial in satul Gura Vaii, cind s-a aniversat un secol de la Unire. Astazi, imobilul se gaseste pe DN 2D, in localitatea Cimpuri si este deschis de marti pina duminica inclusiv. Imobilul reconstituie atmosfera epocii din timpul Unirii si ofera contemporanilor o lectie de istorie originala, prin documentele si materialele expuse. Taxa de intrare in casa lui Mos Ion Roata este de 1 leu.


"Povestea Mosului"


Mos Ion Roata s-a nascut in anul 1806 si a avut patru copii. La virsta de 50 de ani, dupa dispute aprige cu boierii din familia Dascalescu, Ion Roata se vede nevoit sa-si paraseasca satul si se muta intr-un alt catun, peste riul Susita, la Gura Vaii, unde se afla astazi mormintul. In anul 1857 este ales deputat in Divanul Moldovei si are indrazneala sa se vaite domnitorului Al. I. Cuza, ca boierul l-a scuipat in fata pentru ca si-a cerut drepturile de cetatean. Intilnire cu Al. I. Cuza, linga Adjud, a ramas in legenda, copiii din Cimpuri fiind mindri ca o invata la lectiile de istorie.

"Unde m-a scuipat boierul, m-a sarutat domnitorul!" sint vorbele care i-au uns la inima pe taranii asupriti de boierii locului. Desi era tinar, spun profesorii din comuna, Ion Roata a ramas "mos" in memoria colectiva, pentru ca era sfatos si-a infruntat cu dirzenie privilegiatii vremii. Localnica Sevastita Burnichioiu este femeia care, de ani buni, are in ingrijire Casa Memoriala a lui Mos Ion Roata. Muzeul Vrancei a "ales-o" pentru acest loc sacru al satenilor intrucit se spune ca "se trage din vita celui mai cunoscut mocan vrincean". Din pacate, in zilele noaste, cimpurenii s-au remarcat mai mult prin defrisarile ilegale ale padurilor lasate de contemporanii lui Mos Ion Roata, decit prin fapte demne de istoria stralucitului inaintas. (S. VRINCEANU, V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.