Educație

Botezul Domnului - Boboteaza

Valentin Muscă
6 ian 2007 723 vizualizări
Este sarbatoarea cind Biserica face amintirea Botezului Fiului lui Dumnezeu, dar si momentul cind se sfinteste natura

Botezul Domnului este prima mare sarbatoare din anul civil legata de viata paminteasca a Fiului lui Dumnezeu. Cunoscuta in popor sub numele de Boboteaza, Botezul Fiului lui Dumnezeu este cea mai importanta manifestare religioasa in care Biserica, prin slujitorii acesteia, sfinteste natura. Daca celelalte servicii religioase se desfasoara in interiorul bicericii, de aceasta data slujba are loc in aer liber, in afara bisericii, de obicei in fata lacasului de cult. Exista obiceiul ca in anumite locuri Boboteaza sa se oficieze pe malul riurilor, al marii sau in centrul localitatilor. Prin locul

desfasurarii sale, Boboteaza este un praznic al comuniunii, al apropierii intre cei care conduc Biserica si crestini si mai ales un praznic al indumnezeirii spatiului public si al naturii. Boboteaza este si una din cele mai populare sarbatori bisericesti, la acest serviciu religios participind toate categoriile sociale. Exista diferite ritualuri, mai putin religioase, legate de celebrarea evenimentului,care dau culoare si particularizeaza aceasta sarbatoare, cum ar fi "impuscatul norilor", care se practica inca in parohiile de pe Valea ilcovului. Momentul culminant al Bobotezei este sfintirea Aghiazmei Mari, dupa Sfinta Liturghie. De la acest eveniment sint nelipsiti copiii, care se imbulzesc pentru a lua primii apa sfintita. Aghiazma de la Boboteaza este considerata de crestini a fi cea mai importanta. De aceea, este pastrata in locuri curate si folosita de credinciosi in momente de cumpana.


Soborul Sfintului Ioan Botezatorul


Pentru ca Ioan Botezatorul a jucat un rol important in viata Fiului lui Dumnezeu si Iisus Hristos insusi l-a cinstit pentru viata sa austera, Biserica a rinduit ca in prima zi dupa Botezul Domnului sa fie praznuit Sfintul Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos in riul Iordan. De altminteri, Biserica a inchinat mai multe zile acestui sfint: Zamislirea (23 septembrie): Nasterea (24 iunie); Taierea capului (29 august); Aflarea capului (24 februarie) si Soborul (7 ianuarie).


Boboteaza si Craciun la Armeni


Crestinii armeni din Focsani vor sarbatori astazi Craciunul si Boboteaza, urmind obiceiul Bisericii Apostolice Armene. Bazata pe traditia crestina din primele secole, de a celebra in aceeasi zi Nasterea Domnului si Craciunul, cele citeva zeci de familii ale armenilor din judet vor participa la serviciul religios, daca Arhiepiscopia Armenilor din Bucuresti le va trimite un slujitor. Desi au patru lacasuri de cult in Focsani, comunitatea locala nu are preot. Unul din lacasuri este in ruina de mai bine de un secol

(Sfintul Gheorghe), doua biserici sint "imprumutate" Protoieriei Focsani I (Sfinta Maria si Ovidenia), iar la Capela de la cimitir nu se slujeste decit la Pasti, daca vine preot de la Bucuresti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.