Educație

Biroul Executiv al SIP-Fen Vrancea a pichetat la Bucureşti

Ziarul de Vrancea
21 ian 2014 1593 vizualizări
Sindicaliştii spun că şcolile sunt nevoite să emită sute de ordine de plată, fapt ce generează întârzieri în plata salariilor cadrelor didactice

Biroul Executiv al SIP-FEN Vrancea a pichetat ieri, timp de oră, alături de alţi colegi din ţară, sediul Ministerului de Finanţe. Pichetul sindicaliştilor afiliaţi la Federaţia „Spiru Haret” a venit ca urmare a nemulţumirilor apărute din cauza schimbării procedurilor de întocmire a documentelor de plată. Sindicaliştii spun că a fost perturbat procesul instructiv-educativ din unităţile de învăţământ prin birocratizarea şi încărcarea activităţii compartimentelor de specialitate din cadrul acestora, din cauza prevederilor Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 2006/13.12.2013 care a intrat în vigoare din acest an. Sindicaliştii mai spun că aplicarea acestui act normativ conduce la zeci sau în unele cazuri chiar sute de ordine de plată şi trebuie să se lucreze cu zeci de conturi de trezorerie, ceea ce a generat întârzieri în plata salariilor cadrelor didactice. De altfel, federaţiile din învăţămant au reclamat, în urmă cu două săptămâni, faptul că dascălii primesc salariile cu o întârziere, din cauza ordinului Ministerului Finanţelor. Reprezentanţii Federaţiei  Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spun că au primit nenumărate sesizări din întreaga ţară referitoare la întârzierea plăţii în luna ianuarie 2014 a drepturilor salariale aferente lunii decembrie, întarzieri care s-au situat între două zile lucrătoare şi până la cinci sau şase zile lucrătoare. „816 unităţi de învăţământ au generat în luna ianuarie 2014 cu 49.738 de ordine mai mult decât în luna decembrie 2013. Dar, în România, există aproximativ 6.000 de unităţi de învăţământ, ceea ce ar însemna 365.574 de ordine de plată, într-o singură lună; într-un an – 4.386.888 de ordine de plată pe hârtie specială. Cifrele pot părea mari, dar sunt reale şi sunt rezultatul centralizării informaţiilor primite din unităţile de învăţământ, care au răspuns sondajului făcut de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. Şi, dacă ne gândim că există grădiniţe care au emis şi 100 de ordine de plată, şcoli gimnaziale care au emis 230 de ordine de plată şi licee care au emis 270 de ordine de plată, nu mai este nimic surpinzător”, se arată într-o scrisoare deschisă a Federaţiei „Spiru Haret”. Sindicaliştii afiliaţi la aceasta îi cer lui Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, să revină asupra aplicării ordinului 2006/2013 în învăţămantul preuniversitar de stat. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.