Educație

Cuziştii şi uniriştii vor reconstitui hotarul dintre Focşanii Munteni şi Focşanii Moldovei

Sorin Tudose
21 ian 2014 2246 vizualizări
Acţiunea va avea loc pe 24 ianuarie şi este un parteneriat între Direcţia pentru Cultură, Inspectoratul Şcolar şi cele două licee

Direcţia pentru Cultură Vrancea în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu sprijinul Colegiului Naţional “Unirea” şi al Colegiului Naţional “Alexandru Ioan Cuza” organizează pe 24 ianuarie evenimentul „Reconstituirea albiei istorice a Milcovului Mic”. Evenimentul va fi organizat respectând formatul de concurs treasure hunt. Astfel, două echipe formate din elevi cuzişti, respectiv unirişti vor pleca, din două puncte distincte ale oraşului, reprezentate de punctul de intrare şi punctul de ieşire al albiei istorice a râului Milcovul Mic. Echipele vor reconstitui traseul hotarului care despărţea Focşanii Moldovei de Focşanii Munteniei. Liceenii de la Cuza vor pleca de la intersecţia străzilor Vîlcele cu str. prof. Ghe. Longinescu, apoi traseul va continua pe str. Stupilor, str. Cărăbuş, str. Rodnei, str. Ovidenia, str. Coteşti, str. Ştefan cel Mare, Bd. Unirii. Uniriştii vor pleca de la Biserica Sf. Dumitru spre str. Lupeni, str. Panduri, str. N. Grigorescu, str. Cezar Boliac, str. Republicii, str. M. Kogălniceanu, Gradina Publică. La plecare, cele două echipe vor primi harta cu traseul pe care-l vor avea de parcurs şi punctele unde vor găsi alte indicii despre traseu. Cele două echipe se vor întâlni la Borna de hotar din Piaţa Unirii şi, ajutându-se de obiectele primite, vor reconstitui traseul albiei istorice a râului Milcov Mic, hotarul natural dintre cele două oraşe. Reconstituirea se va baza pe documentele furnizate de Arhivele Naţionale Vrancea. “Aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române este un moment important pentru istoria municipiului Focşani, un moment care vorbeşte despre anvergura naţională a acestor locuri. Prin acest eveniment realizăm o punte în timp, facând apel la istorie cu ajutorul tinerilor, cei care au obligaţia şi datoria morală să ducă mai departe istoria acestor locuri”, transmite Victor Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură. Cele mai importante momente din cadrul reconstituirii vechiului hotar dintre Moldova şi Ţara Românească vor fi filmate şi transmise în Piaţa Unirii, astfel încât cetăţenii participanţi la aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor să poată fi martori la acţiunea temerară a elevilor din cele două colegii vrâncene. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.