Educație

Matematica din programa pentru Bac schimbă profilurile liceelor

Ziarul de Vrancea
20 ian 2014 2518 vizualizări
Liceul Tehnologic “G.G. Longinescu” şi Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” au depus documentaţia pentru specializările filologie, ştiinţe sociale şi estetica şi igiena corpului omenesc – coafor stilist

Două licee tehnologice din Focşani s-au autorizat pentru profiluri noi din toamnă: Liceul Tehnologic “G.G. Longinescu” şi Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea”. Primul va primi astăzi reprezentanţii ARACIP (Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – n.r.) pentru autorizarea specializărilor filologie, ştiinţe sociale şi estetica şi igiena corpului omenesc – coafor stilist. “Decizia a fost luată în cadrul unităţii, în urma consultării cu toate cadrele didactice. Am ţinut cont de mai multe aspecte: la aceste specializări elevii nu mai dau bacalaureatul la matematică, populaţia şcolară este formată în majoritate din fete şi trebuie să ne adăptăm cerinţelor acesteia, iar al treilea motiv este faptul că în judeţ nu mai are nimeni cu specializarea “estetica şi igiena corpului omenesc – coafor stilist”, iar pe piaţa muncii este este nevoie de această meserie”, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic “G.G. Longinescu”, Ştefan Moraru. Dacă Liceul Tehnologic “G. G. Longinescu” a mai avut în trecut profiluri din filiera teoretică, nu se poate spune acelaşi lucru despre Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” care a ales să introducă în oferta sa şcolară pentru anul şcolar următor specializarea ştiinţe sociale. “Vrem să atragem un segment de elevi pe acest profil şi dorim să diversificăm oferta. Avem un colectiv bine pregătit, iar unii dintre colegii noştri au absolvit şefi de promoţie”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic “Valeriu D. Cotea”, Remus Paraschiv. Vor fi la fel de atrăgătoare aceste specializări într-un colegiu tehnic? Rămane de văzut. Există voci care susţin că locul unui profil umanist nu se află la un liceu tehnologic, iar clasele nu vor avea viabilitate. Directorii celor două licee susţin contrariul însă. ”În ţară colegiile tehnice au de mult profilul ştiinţe sociale”, spune Remus Paraschiv. “Din filiera teoretică liceul nostru a mai avut profiluri. Acum se cere altceva şi trebuie să ne adaptăm”, a precizat şi Ştefan Moraru.
Cuziştii nu mai încap în şcoală
În timp ce unele licee se autorizează pentru noi profiluri din dorinţa de a atrage elevi, Colegiul Naţional Cuza a renunţat la cate o clasă de filologie şi ştiinţe sociale, din toamnă urmand să înfiinţeze doar cate o clasă din fiecare şi nu două ca anul trecut. “E vorba în primul rand de spaţiu, pentru că nu mai încăpem în şcoală. A rămas clasa a IX-a la liceu şi ne descurcăm şi cu încadrările”, ne-a spus directorul Colegiului Cuza, profesorul Marius Poll. Astfel, din toamnă la CNC vor fi înfiinţate numai şase clase, cu două mai puţine decat în anul anterior. Planul de şcolarizare aprobat iniţial de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) va suferi modificări, liceele tehnologice fiind nevoite să înfiinţeze şi clase de învăţămant profesional, potrivit noilor directive ale MEN. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.