Educație

VIDEO!!!„Şcoala” din biserică, un succes

Aurelian Ivan
19 ian 2014 3629 vizualizări
Elevii care studiază pentru bacalaureat în Biserca „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu” sunt tot mai mulţi u materiile la care tinerii primesc meditaţii din partea profesorilor voluntari sunt matematica, limba română, biologia, geografia şi istoria

Studiază pentru bac într-o biserică din Focşani. Este incredibila poveste a unui preot şi a unei echipe de şapte cadre didactice care oferă cursuri gratuite în Biserica Capelei Militare a Garnizoanei Focşani.  Zilnic, peste 30 de elevi păşesc pragul micului lăcăş de cult, după terminarea orelor, ca să se pregătească pentru unul dintre cele mai importante examene ale vieţii lor. Povestea a fost prezentată pe larg de Ziarul de Vrancea şi a fost inclusă printre faptele bune care s-au petrecut anul trecut în judeţul nostru, fiind premiaţi iniţiatorii şi colaboratorii la acest proiect.

Mediatizarea proiectului a făcut neîncăpătoare bisericuţa din lemn de langă unitatea Militară 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, iar în prezent peste 30 de elevi de-a XII-a se prezintă la cursurile gratuite oferite de o echipă de profesori inimoşi. Proiectul educaţional, unic în ţară, menit să vină în sprijinul unor tineri care aveau nevoie de ajutor pentru a-şi crea un drum solid în viaţă, a început  în urmă cu un an iar rezultatele au fost peste aşteptări: 14 elevi sunt deja studenţi la “buget”. Pentru a fi siguri de reuşită sută la sută, pregătirea a început mai devreme pentru această nouă serie de elevi. „Acest proiect este extraordinar pentru copii. Poate nu au posibilitatea toţi să ajungă undeva să se pregătească sau să facă ceva în plus”, spune profesoara Gherghina Felea, un om care îşi dedică timpul acestor cursuri fără să ceară nimic în schimb. Aceasta este însă numai unul dintre dascălii care, pensionari fiind, au fost grupaţi de Mihaela Tătaru şi preotul Ionel Vrînceanu în jurul unui grup de adolescenţi cărora li se dedică fără a cere vreo recompensă materială.

Copiii sunt încantaţi de cursurile făcute în biserică

Elevii care se adună să înveţe pentru bacalaureat în micuţa biserică de lemn spun că au devenit ca o familie. Învaţă unii de la alţii şi se simt mai bine în biserică. „Este foarte plăcut, suntem precum o familie şi ne înţelegem foarte bine, învăţăm unul de la altul şi este foarte plăcut „ ne-a spus un elev care vine frecvent la aceste cursuri. „Este foarte ok, încercăm să prindem din mers cât mai multe informaţii, să ne descurcăm mai bine pentru examenul de bacalaureat ”, a completat altul. „Cred că este locul ideal pentru acest lucru, învăţăm mai uşor”, consideră un alt licean. Ideea i-a aparţinut preotului militar Ionel Vrînceanu, care a pus la dispoziţie pentru o cauză nobilă lăcaşul de cult în care slujeşte, fiind susţinut în tot acest proiect şi de Fundaţia „Capela Militară Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. „În general, sunt copii fără posibilităţi materiale care fac pregătire la noi la biserică, iar unii sunt de la casa de copii dar şi copii din oraş de la liceele din oraş care nu au posibilitatea de a face pregătire pentru bacalaureat.  În urma rezultatelor mai puţin favorabile din ultimii ani am zis că trebuie să facem ceva să-i ajutăm, practic ”, ne-a spus preotul Ionel Vrânceanu. Materiile la care tinerii primesc meditaţii din partea profesorilor voluntari sunt matematica, limba română, biologia, geografia şi istoria. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anca, acum 3739 zile, 6 ore, 26 minute, 57 secunde
felicitari, tuturor celor care s-au gindit cu dragoste la sufletul delicat si in formare a celor care maine vor conduce TARA , sa-i ajute,sa-i inteleaga ca pentru ei urmeaza un an ffff. important. Asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.