Educație

Povestea de dragoste dintre Eminescu şi Veronica, parte din cultura naţională

Sorin Tudose
15 ian 2014 1658 vizualizări
Gabriela Adameşteanu a susţinut o conferinţă la Ateneu în care a vorbit despre omul Mihai Eminescu

Cateva zeci de persoane au participat ieri seară la cea mai recentă conferinţă din cadrul proiectului “Conferinţele Athenaeum”, proiect desfăşurat de Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură. Invitata specială a fost nimeni alta decat jurnalista şi publicista Gabriela Adameşteanu, aceasta vorbind “Despre...starea culturii”. Prezentarea invitatei a fost făcută de Valentin Gheorghiţă, directorului Ateneului, respectiv scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, cei doi elogiind-o pe romanciera originară din Targu Ocna. Personalitatea lui Mihai Eminescu şi cultura naţională au fost cele două teme majore pe care Gabriela Adameşteanu le-a abordat. “În primul rand cred că e foarte bine că s-a ales ca zi naţională ziua de naştere a lui Eminescu. Ar fi putut să se opteze pentru alt autor, pentru Rebreanu, de exemplu, dar s-a luat decizia cea mai bună, în opinia mea. Deşi nu sunt neapărat o cititoare de poezie, opera lirică a lui Eminescu mi-a intrat în minte încă de mică. La vreo 5-6 ani cunoşteam pe dinafară Luceafărul. În generală cred că ştiam toată opera lui Eminescu, mi-a fost cel mai apropiat autor sufletului meu”, a povestit Gabriela Adameşteanu. “Povestea de dragoste dintre Veronica Micle şi Eminescu face parte din cultura naţională romanească, este poate cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatură. Mă bucur că încet încet şi la noi începe să se sărbătorească Ziua Culturii Naţionale. Diferenţa dintre occident şi Romania este că această zi este pregătită chiar şi cu un an de zile înainte, aşa cum, spre exemplu, se întamplă în Franţa. La noi astfel de evenimente se fac pe ultima sută de metri, dar e bine că încep să se mişte lucrurile”, a mai spus Adameşteanu. Publicista ar fi vrut să recite cateva versuri pentru cei prezenţi în sală, dar s-a gandit că mai inedit ar fi să citească mai multe scrisori dintre Eminescu şi Veronica, scrisori păstrate de iubita marelui poet şi care au traversat circa 150 de ani pană a fi publicate. Deşi a fost puţin numeros, publicul s-a bucurat de prezenţa unei invitate îndrăgite şi apreciate în lumea publicitică şi chiar şi în societatea civilă. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.