Educație

Şcolile au marcat Ziua Culturii Naţionale şi l-au omagiat pe Eminescu

Ziarul de Vrancea
15 ian 2014 1290 vizualizări
Scolile vrancene au desfăşurat ieri activităţi menite să marcheze două evenimente: omagierea poetului naţional şi Ziua Culturii Naţionale

Elevii Colegiului Tehnic “Ion Mincu” Focşani au celebrat Ziua Culturii Naţionale printr-o activitate care s-a desfăşurat în parteneriat cu Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” şi Asocaţia  “Fii Cel ce Eşti” Creat. Intitulată “Cultura uneşte oamenii”, activitatea s-a bucurat de participarea elevilor  claselor a IX-a A şi a X-a B, moderatoare fiind profesoara de limba romană Voicuţa Voicu şi Odette Irimiea, coordonator proiecte educative în cadrul Ateneului Popular. Elevii au fost antrenaţi într-un joc având drept scop identificarea unor valori culturale în accepţiunea lor. După discutarea  răspunsurilor, Odette Irimiea a dat citire unor definiţii ale conceptului “cultură”, iar elevii le-au interpretat. Directorul Colegiului, profesorul Vasile Lupu, a subliniat necesitatea unor astfel de acţiuni ţinând cont de faptul că societatea noastră tinde să îşi uite valorile reale. La finalul întâlnirii au fost recitate texte din lirica eminesciană, emblemă a culturii noastre.

Concurs de poezie de ziua Luceafărului poeziei

Şi elevii Şcolii “Nicolae Iorga” au organizat o serie de activităţi care au debutat cu un program de poezii recitate de elevii clasei a III-a B. Au urmat apoi două momente pregătite de colegii lor mai mari. Primul a constat într-un concurs despre opera şi biografia poetului naţional, iar cel de-al doilea moment, care a fost şi cel mai aşteptat, a constat în premierea concursului de poezie desfăşurat la nivelul şcolii şi care s-a bucurat de participarea a peste 50 de elevi. Cele mai reuşite creaţii, dedicate poetului naţional, au fost recitate chiar de autorii care au primit diplome din partea organizatorilor. Reuşitele lor vor fi tipărite în numărul următor al revistei şcolii. Activitatea a fost organizată de catedra de limba romană a unităţii, sub îndrumarea profesoarei Liliana Niţu. “Ne bucurăm că această manifestare şi-a atins scopul şi să nu uităm să-l cinstim pe Eminescu nu doar pe 15 ianuarie sau să-l omagiem pe 15 iunie, că să-l avem permanent în gand şi în suflet”, a precizat profesoara Niţu. Activitatea de la Şcoala “Nicolae Iorga” s-a desfăşurat în parteneriat cu filiala Sud a Bibliotecii Judeţene care a organizat în holul unităţii de învăţămant expoziţia de carte “Pe urmele lui Mihai Eminescu”.

”Cu dragoste…lui Eminescu”

Ziua lui Eminescu - Ziua Culturii Naţionale a fost marcată şi la Năruja prin organizarea manifestării ”Cu dragoste…lui Eminescu”. Profesoara Camelia Lăcătuş, alături de elevii clasei a V-a, în colaborare cu Biblioteca Publică Năruja, au pregătit acest moment important în viaţa comunităţii prin desfăşurarea concursului „Pe urmele lui Eminescu”, a unei expoziţii cu lucrări ale elevilor inspirate din opera „Voievodului Stelar” şi cărţi ale poetului. Biblioteca Publică Năruja a pus la dispoziţia utilizatorilor cărţile marelui poet român, precum şi pe cele legate de epoca şi locurile în care acesta a trăit şi creat, după cum ne-a transmis biblioteca Adriana Bratie. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.