Educație

Fondul clasei nu trebuie gestionat de cadrele didactice

Ziarul de Vrancea
10 ian 2014 1114 vizualizări
Sindicatele din Educaţie cer elaborarea unui cod de etică pentru profesori şi a unui regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţămant preşcolar u oficialii ministeriali le-au cerut imperativ profesorilor să nu mai strangă fondul clasei de la părinţi, după apariţia înregistrărilor cu învăţătoarea din Bucureşti care cerea bani şi cadouri pentru toată şcoala

Şefii inspectoratelor şcolare din ţară au fost băgaţi în şedinţă ieri la pranz de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care le-a transmis acestora că gestionarea fondurilor de către cadrele didactice este ilegală. De asemenea, acesta a cerut conducerilor Inspectoratelor Şcolare să aibă întalniri cu directorii de şcoli în care să poarte discuţii despre corupţia din unităţile de învăţămant, totul după scandalul în care a fost implicată o învăţătoare de la o şcoală din Bucureşti, înregistrată în timp ce făcea morală la şedinţa cu părinţii pentru că aceştia dau prea puţini bani la şcoală. “Ni s-a transmis ceea ce ştiam deja, că fondul clasei este ilegal şi nu trebuie strans aşa ceva”, ne-a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. “Fondul clasei, gestionat de profesori, este ilegal. Este însă dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de voie la o activitate. Acest lucru trebuie făcut numai de către asociaţiile de părinţi, care nu pot nici ele să impună vreo sumă. Este de lăudat gestul mamei care a realizat filmarea (cu cadrul didactic din Bucureşti – n.r.). Prin puterea exemplului se pot schimba lucruri”, a declarat ieri Remus Pricopie. Ilegală este şi vânzarea de cărţi şi de materiale auxiliare în şcoli de către profesori, a mai spus ministrul Educaţiei. Şedinţa cu oficialii din învăţămant vine după ce a debutat scandalul în care este împlicată învăţătoarea Dana Blându de la Şcoala nr. 10 Maria Rosetti din Capitală, pe care părinţii o acuză că le-a cerut bani şi cadouri şi pe care aceştia au înregistrat-o în timp ce cerea aceste favoruri. Învăţătoarea este anchetată de inspectorii şcolari şi de conducerea şcolii după ce un părinte revoltat a făcut publice imaginile în care aceasta le reproşa părinţilor că au dat prea puţini bani pentru cadourile de Crăciun ale profesorilor, secretarelor sau chiar şi ale paznicilor şcolii. "Asemenea persoane, care îşi vand demnitatea şi onoarea pentru diverse sume de bani, nu fac cinste profesiei de dascăl, nu îşi au locul în sistemul educaţional şi împotriva lor trebuie adoptate măsuri aspre de sancţionare", a declatat preşdintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămant (FSLI), Simion Hăcescu, după ce învăţătoarea Dana Blîndu a fost demisă de către Consiliul de Administratie al Şcolii numarul 10, care a decis desfacerea contractului de muncă al acesteia.

“Învăţământul este gratuit prin Constituţie”

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, la care este afiliat şi SIP-FEN Vrancea, solicită eliminarea definitivă a fondului clasei. „La ora actuală nu se respectă prima lege a ţării: Constituţia. Părinţii şi elevii trebuie să înţeleagă că învăţământul este gratuit prin Constituţie. De la lucrurile absolut necesare - precum creta, buretele, hârtia igienică şi dezinfectanţi – până la manualele şcolare, mobilier şi draperii, toate acestea trebuie achiziţionate din fondurile statului. În condiţiile în care la clasă nu există materialele necesare desfăşurării în bune condiţii a actului educaţional, ei trebuie să înţeleagă că nu este vinovat cadrul didactic, ci autoritatea locală, reprezentată prin primar, şi autoritatea centrală, reprezentată de Guvern. În momentul în care fiecare dintre noi va înţelege acest lucru şi va acţiona în consecinţă, o mare parte din aşa-zisa corupţie mult hulită din sistem va dispărea“, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“. Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ nu susţine un angajat al sistemului care solicită bani sau alte foloase de la părinţi şi elevi şi condemnă astfel de practice. Prin urmare, FSE „Spiru Haret“ consideră că trebuie adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. În plus, sindicatele cer regulamente interne în fiecare unitate şcolară. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.