Educație

TVA la încasare devine opţională

Mihai Boicu
28 dec 2013 1817 vizualizări
Agenţii economici pot aplica în continuare acest sistem, fără vreo notificare, dacă îndeplinesc condiţiile necesare

De la 1 ianuarie se instituie caracterul opţional al sistemului TVA la încasare, potrivit OUG 111/2013, pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative. Persoanele impozabile pot continua aplicarea sistemului TVA la încasare fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile. De asemenea, pot solicita oricand în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare prin depunerea unei notificări, anul 2014 nefiind considerat primul în care au optat. Organele fiscale operează radierea din Registru începand cu data de 1 a perioadei fiscale următoare depunerii notificării. Aceste prevederi nu se aplică persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului 2014 şi care optează pentru aplicarea sistemului, acestea fiind obligate să-l menţină pană la finalul anului, cu excepţia cazului în care depăşesc plafonul de 2,25 milioane lei. În situaţia în care persoanele impozabile au depăşit plafonul de 2,25 milioane lei în ultima perioadă fiscală a anului 2013, atunci au obligaţia să depună pană la 25 ianuarie 2014 o notificare în vederea radierii din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare. “Atat în cazul persoanelor care continuă aplicarea sistemului, cat şi a celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator a intervenit înainte de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de acestă dată, dacă a 90-a zi calendaristică de la emiterea facturii sau de la termenul – limită pentru emiterea facturii (cel tarziu pană în cea de-a 15- a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei) se împlineşte după data de 31 decembrie 2013, exibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate”, precizează oficialii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice într-un comunicat de presă. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.