Educație

Titularizare cu nota de acum 6 ani şi învăţămant obligatoriu de 11 ani

Ziarul de Vrancea
23 dec 2013 3013 vizualizări
Sunt principalele modificări adoptate de Guvern în şedinţa de ieri

Guvernul Ponta a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă prin care o serie de articole din Legea Educaţiei Naţionale au fost modificate. Principalele modificări se referă la menţinerea duratei de 4 ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, eliminandu-se astfel trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi reducerea duratei liceului la trei ani. În acest fel creşte durata învăţămantului obligatoriu de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare. Prin urmare, învăţământul obligatoriu va fi format din clasa pregătitoare, clasele I – VIII şi clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale, pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic. Acelaşi act normativ acordă dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă. Cat priveşte evaluarea la clasa pregătitoare, prin modificările aduse se precizează clar că elevii din clasa pregătitoare nu vor fi evaluaţi prin note sau calificative, modalitatea de evaluare nefiind prevăzută de legislaţia actuală. În ceea ce priveşte transportul local în comun pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal, se va acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional. Alte modificări aduse prin actul normativ aprobat ieri de Guvern se referă la reglementarea calendarului de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015 – 2016. De asemenea, se fac precizări suplimentare privind modalitatea de transfer a resurselor financiare de la o unitate de învăţământ la alta şi se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obţinute la concursul de titularizare. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.