Educație

Risc de pierdere a banilor europeni pentru modernizarea a două şcoli în Focşani

Iulia Crețu
19 dec 2013 1621 vizualizări
Consilierii municipali focşăneni îşi pun întrebări asupra modului în care au fost redactate proiectele, în care contribuţia Primăriei a crescut de la 2% la peste 30%

Finanţarea pentru proiectele de reabilitare a Şcolilor “Anghel Saligny” şi a Şcolii nr. 3 din Focşani riscă să fie pierdută din cauza unor inadvertenţe şi nereguli semnalate de consilierii locali în proiectele Primăriei Focşani. Aceştia susţin că în proiectele semnate de Eugenia Drăguşanu, şefa Compartimentului Proiecte, s-ar fi ajuns de la o contribuţie locală a proiectelor europene de 2%, pană la 30%, pentru lucrări considerate neeligibile. De altfel, la şedinţa de CL de ieri, pe ordinea de zi figurau nişte modificări de sume pentru lucrările la şcoli. Astfel, pentru Şcoala nr. 3 se cerea “aprobarea cofinanţării proiectului în sumă de 5.379.924,20 lei cu 66.611,12 lei reprezentand contribuţia de 2% la cheltuielile eligibile, contribuţie la cheltuieli neeligibile în proiect 1.017.421 lei şi 1.031.947,20 lei TVA dar şi a cheltuielilor suplimentare ce pot apărea pe perioada de implementare a proiectului în situaţia aprobării finanţării nerambursabile a proiectului”, după cum se arată în modificările la proiect cerute de Eugenia Drăguşanu, şefa Compartimentului Proiecte, şi contrasemnate de Cristina Costin de la Serviciul Investiţii şi Carmen Grosu, direcţia Economică. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Est (ADRSE) Brăila a transmis Primăriei Focşani că “diferenţa rezultată din studiul de fezabilitate plus marja de 10% reprezintă cheltuieli neeligibile şi va fi suportată de solicitantul de finanţare”, după cum transmite ADRSE. Cheltuielile neeligibile vizează realizarea şarpantei, montarea camerelor video, transmisia de voce date, instalaţie comunicare-avertizare semnalizare, instalaţie curenţi slabi, lucrări de înlocuire reţele incintă apă, canal. În cazul lucrărilor la Şcoala nr. 3 s-a constatat o creştere a valorii investiţiei cu 31,14%. În ceea ce priveşte investiţia de la Şcoala “Anghel Saligny”, se cere “aprobarea cofinanţării proiectului în sumă de 3.125.821,84 lei cu 37.887,30 lei reprezentand contribuţia de 2% la cheltuielile eligibile, contribuţie la cheltuieli neeligibile în proiect 631.923 lei şi 599.733,84 lei TVA dar şi a cheltuielilor suplimentare ce pot apărea pe perioada de implementare a proiectului în situaţia aprobării finanţării nerambursabile a proiectului”, după cum se arăta în proiectul la care consilierii municipali au găsit, de asemenea, probleme. În cazul investiţiei de la Şcoala nr. 8 s-a constatat o creştere a valorii investiţiei cu 32,32%. Primăria Focşani riscă să piardă finanţarea pentru cele două modernizări ale unităţilor de învăţămant, mai ales că termenul limită anunţat de ADRSE Brăila pentru comunicarea schimbărilor a expirat. Agenţia pentru Dezvoltare Regională a precizat că modificările ar fi trebuit transmise pană la data de 12.11.2013. La şedinţele pe comisii, aleşii municipali s-au abţinut de la votarea acestor proiecte, care de altfel au mai fost retrase o dată de pe ordinea de zi a şedinţei, tocmai din cauza acestor probleme. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
consilier primar, acum 3773 zile, 23 ore, 57 minute, 26 secunde
da, dar domnul primar are ploaie de stele in mijlocul Focsaniului,nu! sa-ti fie rusine,d-nu primar ,acum in ajunn de sarbatoare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.