Educație

Elevii din Odobeşti se familiarizează cu lumea reală a muncii

Andrei Milcoveanu
11 dec 2013 1523 vizualizări
Pentru a-i apropria pe elevii Liceului Tehnologic din Odobeşti de fluxul de producţie dintr-o societate comercială, acolo unde o parte dintre aceştia vor lucra după finalizarea studiilor, profesorul coordonator Larisa Hărăbor a organizat cu clasele IX-a şi a XI-a o vizită de studiu la societatea Aurora din localitate, care se ocupă de prepararea produselor din carne

”Pentru a descoperi pe viu modul în care se pregătesc produsele alimentare, am încheiat un parteneriat cu SC Aurora din Odobeşti pentru a le arăta elevilor lumea reală a producţiei. Acestora li s-a prezentat de specialiştii societăţii, fluxul tehnologic de obţinere a preparatelor şi semipreparatelor din carne de porc. De asemenea, au putut descoperi secţia de asomare-sacrificare a porcinelor, secţiile frigorifice, secţia de prelucrare şi livrare carcase de porc şi utilajele (cuter, maşini de legare şi umplere a batoanelor, maşini de tocat, volf, celule de afumare) pentru obţinerea preparatelor tradiţionale, celule de afumare cu lemn de cireş, metode de igienizare etc”, ne-a spus profesorul Larisa Hărăbor. Apropierea dintre teorie şi practică este singura cale pentru ca elevii să poată pricepe la modul real cum se aplică teoriile învăţate în şcoală şi a vedea cu proprii ochi mediul unde vor lucra când vor ieşi de pe băncile şcolii. Din păcate, exemplul de la Odobeşti este o rara avis în învăţământul românesc unde, bazele materiale ale liceelor tehnologice sunt aproape inexistente, iar elevii liceelor tehnice cu greu pot practica din şcoală meseriile pentru care se pregătesc în cei 4-5 ani. De aici şi ruptura profundă dintre şcoală şi piaţa muncii, şcoala românească pregătind în general şomeri de lux, multe dintre specializările cerute pe piaţa muncii neregăsindu-se printre specializările liceelor tehnologice, iar multe din profesiile pentru care elevii risipesc cei mai frumoşi ani din viaţă neoferind niciun loc de muncă în România. Din fericire, pentru profilul industrie alimentară al Liceului Tehnologic din Odobeşti există cerere pe piaţa muncii, astfel încât tinerii avbsolvenţi să poată profesa după absolvirea Liceului. (A. MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.