Elevii din Odobeşti se familiarizează cu lumea reală a muncii
”Pentru a descoperi pe viu modul în care se pregătesc produsele alimentare, am încheiat un parteneriat cu SC Aurora din Odobeşti pentru a le arăta elevilor lumea reală a producţiei. Acestora li s-a prezentat de specialiştii societăţii, fluxul tehnologic de obţinere a preparatelor şi semipreparatelor din carne de porc. De asemenea, au putut descoperi secţia de asomare-sacrificare a porcinelor, secţiile frigorifice, secţia de prelucrare şi livrare carcase de porc şi utilajele (cuter, maşini de legare şi umplere a batoanelor, maşini de tocat, volf, celule de afumare) pentru obţinerea preparatelor tradiţionale, celule de afumare cu lemn de cireş, metode de igienizare etc”, ne-a spus profesorul Larisa Hărăbor. Apropierea dintre teorie şi practică este singura cale pentru ca elevii să poată pricepe la modul real cum se aplică teoriile învăţate în şcoală şi a vedea cu proprii ochi mediul unde vor lucra când vor ieşi de pe băncile şcolii. Din păcate, exemplul de la Odobeşti este o rara avis în învăţământul românesc unde, bazele materiale ale liceelor tehnologice sunt aproape inexistente, iar elevii liceelor tehnice cu greu pot practica din şcoală meseriile pentru care se pregătesc în cei 4-5 ani. De aici şi ruptura profundă dintre şcoală şi piaţa muncii, şcoala românească pregătind în general şomeri de lux, multe dintre specializările cerute pe piaţa muncii neregăsindu-se printre specializările liceelor tehnologice, iar multe din profesiile pentru care elevii risipesc cei mai frumoşi ani din viaţă neoferind niciun loc de muncă în România. Din fericire, pentru profilul industrie alimentară al Liceului Tehnologic din Odobeşti există cerere pe piaţa muncii, astfel încât tinerii avbsolvenţi să poată profesa după absolvirea Liceului. (A. MILCOVEANU)