Educație

Zilele libere de sărbători întarzie salariile cadrelor didactice

Ziarul de Vrancea
6 dec 2013 1647 vizualizări
Sindicatele cer derogare pentru avizarea statelor de plată în decembrie pentru luna ianuarie

Intenţia Guvernului Ponta de a acorda mai multe zile libere de sărbători bugetarilor va conduce la întarzierea plăţii salariilor cadrelor didactice în primele zile ale anului 2014, atrag atenţia sindicatele din învăţămant. Este vorba despre stabilirea zilelor de 27 decembrie şi 3 ianuarie ca zile libere, ceea ce ar determina inspectoratele şcolare să aprobe statele de plată ale salariilor mai tarziu decat este necesar pentru ca dascălii să-şi ia salariile la termenul stabilit. “Guvernul Romaniei intenţionează să stabilească ziua de 27 decembrie, şi respective ziua de 3 ianuarie 2014 ca zile libere. În aceste condiţii, în perioada 23-31 decembrie, vor fi zile lucrătoare cele din perioada 6-10 ianuarie 2014. Art 1, alin (1) din ordinul ministrului finanţelor publice nr. 86/2015, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează: ”Începand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2005, ordonatorii principali de credite şi instituţiile publice şi serviciile publice din subordinea acestora achită salariile într-o singură tranşă lunară în perioada 5-15 a lunii curente pentru plata precedentă”. O parte semnificativă de salariaţi din învăţămant îşi primesc salariile aferente lunii decembrie 2013 în perioada 5-10 ianuarie 2014”, se arată într-un document înaintat de FSLI ministrului Remus Pricopie. Avand în vedere că inspectoratele şcolare trebuie să valideze statele de plată cu cinci zile lucrătoare înainte de ziua plăţii salariilor, sindicatele cer avizarea statelor de plată înainte de vacanţa de Crăciun. “Deoarece în perioada 23-31 decembrie 2013 sunt numai patru zile lucrătoare, iar în raport de dispoziţiile art 5 alin (3)din Anexa 4 la ordinul comun mai sus menţionat, statele de plată a salariilor nu pot fi avizate înainte de 31 decembrie 2013, pentru salariaţii care îşi primesc salariile în –perioada 5-10 ianuarie va fi foarte greu ca inspectoratele şcolare să asigure avizarea statelor de plată în timp util, astfel încat membrii noştri de sindicat să-şi primească la timp salariile”, se mai arată în adresa Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămant. Prin urmare, sindicatele cer derogare de la actul normativ şi avizarea statelor de plată de către inspectoratele şcolare începand cu data de 23 decembrie. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.