Educație

Elevii care învaţă în şcoala veche din Slobozia Bradului îngheaţă în clase

Ziarul de Vrancea
4 dec 2013 1722 vizualizări
Situaţia se datorează lucrărilor care au început cu întarziere la montarea unei centrale noi, care a costat peste 3,4 miliarde de lei vechi dar care nu a funcţionat niciodată u deşi a promis că va licita lucrările la două noi unităţi şcolare în comuna vranceană, ministrul Educaţiei se dă la fund u “Mi-e frică să-mi mai las copilul la şcoală ca sa nu se îmbolnăvească”, ne-a declarat un părinte

O parte dintre elevii Şcolii Slobozia Bradului tremură în sălile de clasă din cauza unor lucrări care se fac, în debutul iernii. Unii părinţi din localitate ne-au sesizat că elevii tremură în clase şi au ameninţat că nu-şi vor mai lăsa copiii la şcoală dacă lucrurile nu se vor schimba în curand. “La şcoala de centru nu se face focul, iar copiii tremură de frig. De cand a venit vremea rea nicio zi nu s-a făcut focul, iar elevii sunt nevoiţi să stea îmbrăcaţi în clasă, chiar cu mănuşi în maini. Mi-e frică să-mi mai las copilul la şcoală ca sa nu se îmbolnăvească, mai ales că se anunţă temperaturi şi mai mici”, ne-a declarat un părinte. Situaţia se datorează unor lucrări la montarea unei centrale termice pe care le realizează primăria, potrivit directoarei unităţii de învăţămant, Voica Costache. Aceasta spune că numai corpul construit de curand a fost prevăzut cu centrală termică, în cel reabilitat căldura fiind asigurată cu ajutorul sobelor. “În zilele în care a fost mai frig copiii au fost mutaţi în clasele încălzite”, ne-a declarat directoarea.

Căldură din pămant?

Noua centrală este finanţată de primărie, ai cărei oficiali s-au gandit cam tarziu că elevii au nevoie de încălzire. Corpul reabilitat al unităţii de învăţămant a fost inclus într-un proiect naţional fiind dotat în urmă cu patru ani cu o centrală cu pompe de căldură cu sursă termică pămantul, dar aceasta nu a funcţionat niciodată. “Am cheltuit atunci 3,4 miliarde de lei vechi şi ne-ar mai fi trebuit încă 3 miliarde, dar de patru ani tot aşteptăm. Mi-a fost frică să mai facem focul în sobe pentru că s-au şubrezit. Aşa că am renunţat la alte investiţii pentru a face încălzirea la şcoală. Am achiziţionat o centrală pe lemne care a costat peste 400 de milioane de lei vechi. Acum se lucrează la montarea caloriferelor şi cred că cel tarziu săptămana viitoare centrala va putea fi pusă în funcţiune”, ne-a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, ValericăZamfirescu. Noua centrală va încălzi o clădire care are 8 săli de clasă şi mai multe cabinete.

“Ministrul a venit, a promis şi a plecat”

Edilul din Slobozia Bradului precizează că la celelalte şcoli din comună nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea căldurii. Sunt însă localităţi unde elevii învaţă în continuare în condiţii improprii, cum este cazul satului Cornetu. Elevii de aici merg la cursuri într-o clădire veche, care a fost peticită în anii 2002-2003, înghesuiţi în trei schimburi, o clasă funcţionand chiar în hol. În satul Lieşti din comună nu există grădiniţă, elevii de aici mergand direct la şcoală. Autorităţile din Slobozia Bradului au avut parte la începutul lunii iunie de o vizită inopinată a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, care a promis atunci, după ce s-a convins personal de nevoile celei mai mari comunităţi de rromi din Vrancea, că în acest an vor intra în licitaţie Grădiniţa Slobozia Bradului, clădire prevăzută cu 8 săli de clasă, şi Şcoala Cornetu - cu 6 săli de clasă. Proiectele la aceste investiţii au fost realizate din anii trecuţi, cele două unităţi de învăţămant fiind prinse la vremea respectivă în două proiecte diferite (Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii – Grădiniţa Slobozia Bradului şi cu finanţare de la Banca Mondială - Şcoala Cornetu). “Ministrul a venit, a promis şi a plecat. Nu am primit niciun semn de la Ministerul Educaţiei, dar am fost eu de nenumărate ori la ei. Răspunsul lor a fost că nu sunt fonduri”, ne-a mai spus primarul liberal Valerică Zamfirescu. Bani aruncaţi pe apa sambetei au mai fost şi în alte cazuri în care lucrări începute nu au mai fost finalizate. Autorităţile, şi aşa cu bugete sărace, se văd în situaţia de a se descurca aşa cum pot pentru a satisface nevoile comunităţilor. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, acum 3794 zile, 2 ore, 49 minute, 18 secunde
Sa achite amenzile pe care le au de ani de zile ,in valoare de peste doua milioane de lei ,conationalii nostri si apoi sa ceara bani pentru centrala si alte investitii primarul.De dus la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.