Educație

Liceenii noştri, interesaţi de consilierea profesionlă

Sorin Tudose
28 nov 2013 1267 vizualizări
Sala mare a Ateneului a fost foarte aglomerată ieri cu ocazia desfăşurării proiectului de orientare profesională-

Openingopportunities, în cadrul căruia voluntarii Microsoft ajută elevii să îşi dezvolte un plan de carieră
Peste 100 de liceeni au participat ieri la discuţiile organizate la Atenul Popular “Maior Gh. Pastia” în cadrul proiectului de orientare profesională-Openingopportunities. Desfăşurat sub sloganul “Şi Bill Gates a avut un mentor”, proiectul îşi propune să vină în sprijinul tuturor liceenilor care gandesc încă de pe acum la o carieră într-un domeniu sau altul. Pe langă numeroşii elevii însoţiţi de profesorii lor, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Microsoft Romania, Techsoup, Biblionet şi ai Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”. “Biblioteca este una din puţinele instituţii din judeţ care oferă atatea activităţi tinerilor, dar şi adulţilor. Săptămana trecută am fost informată de această activitate deosebită şi anume de orientare profesională, de alegerea carierei şi a picat ca o mănuşă. Vom vorbi despre site-urile de joburi, dacă aţi intrat pe ele şi aţi aplicat pentru o slujbă chiar dacă sunteţi în clasele a 11-a, a 12-a. Dacă ştiţi cui să vă adresaţi atunci cand vreţi să aflaţi ce înseamnă, de exemplu, jobul de scenarist. Voi, tinerii, vreţi să faceţi alegeri, dar nu aveţi prea multe informaţii necesare. Recunosc că în acest moment instituţiile, sistemele, organizaţiile care ar putea veni în ajutorul vostru sunt foarte puţine. Ca urmare, acest program vine în sprijinul vostru. Chiar nu mă aşteptatm să aibă un asemena impact iniţiativa”, a declarat Marilena Oprea, inspector de informatică.

Oportunităţile şi labirintul

Pe scena Ateneului a urcat şi Anca Rapeanu de la Irex, organizaţia care a implementat progrmul Biblionet în Romania. Aceasta le-a prezentat liceenilor sigla proiectului Openingopportunities şi i-a întrebat despre ce cred ei că înseamnă. “Se vede bine panoul? Ce credeţi că reprezintă simbolul de pe panou? (…) E un labirint? (…) De ce o fi un labirint acolo? Pentru ca voi încă nu ştiţi ce vreţi să faceţi. Oportunităţi sunt, dar trebuie să treceţi printr-un labirint pentru a ajunge acolo unde vreţi. Iar noi asta vrem să facem, să vă consiliem, să vă orientăm din punct de vedere profesional. Programul acesta nu e pentru toată lumea, cine simte ca e pentru el, că vrea şi că poate găsi ceva bun ca să îl ajute să crească frumos vine pe platforma http://www.openingopportunities.ro/ şi se înscrie acolo”, le-a spus participanţilor Anca Rapeanu.

Azi liceeni, maine oameni de carieră

Opening Opportunities este un proiect pilot educaţional de orientare în carieră pentru elevi de liceu, în care voluntari Microsoft România ajută elevii să îşi dezvolte un plan propriu de carieră. Pe site-ul proiectului există trei rubrici de înscriere dedicate voluntarilor bibliotecilor participante, voluntarilor Microsoft, respectiv rubrici pentru elevii care vor să primească sfaturi care se vor dovedi utile mai devreme sau mai tarziu. În perioada decembrie 2013 – mai 2014, vor avea loc întâlniri periodice între mentorii Microsoft şi elevi pe platforma online a proiectului. Fiecare mentor Microsoft va lucra cu o clasă de până la zece elevi, pe parcursul unei perioade de până la 6 luni. Cei mai buni elevi pe parcursul proiectului ar putea obţine internship-uri în companii locale sau internship-uri pe termen scurt la Microsoft România, în Bucureşti. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.