Educație

„Re-venim la teatru”. Festivalul de bunăvoie debutează azi

Silvia Vrînceanu
26 nov 2013 1721 vizualizări
Festivalul Vin’ La Teatru, care revine pentru a doua oară la Focşani în acest an, este produs de studenţi şi elevi focşăneni care vor să ofere un dar cultural comunităţii unde s-au format

În perioada 27 noiembrie – 5 decembrie, în cadrul centenarului Teatrului Municipal „Maior. Gh. Pastia”, va avea loc retrospectiva primei ediţii a Festivalului Vin’ La Teatru, care i-a bucurat pe amatorii de teatru de calitate şi în vara acestui an. Începând de miercuri, teatrul va găzdui trei dintre cele mai apreciate spectacole din selecţia festivalului şi un spectacol prezentat în premieră la Focşani. Miercuri, 27 noiembrie, pe scena teatrului revine „Zic Zac”, „unul dintre cele mai apreciate spectacole de teatru-dans din ţară, care a făcut parte din programul multor festivaluri de renume din ţară ca UnderCloud (Bucureşti), Temps d’Images (Cluj) şi Eurothalia (Timişoara) şi care a primit numeroase premii”, după cum transmite Ioana Alexandru, coordonator PR al festivalului. „Zic Zac”, construit de Andrea Gavriliu (în rol de coregraf şi interpret), Ştefan Lupu şi Gabriel Costin, este fără îndoială spectacolul noii generaţii, după cum mai spun organizatorii. Joi, registrul teatral se schimbă radical. Piesa „Kean”, în regia lui Alexandru Pavel, cu Mihai Niţu, Lia Gherman şi Vladimir Albu, este un spectacol care chestionează profund materia din care este făcută fiinţa umană printr-o poveste tulburătoare după Jean-Paul Sartre şi William Shakespeare. Noutatea pe care o aduce retrospectiva Vin’ La Teatru este spectacolul „A.D. 3874. Cronică Fantastică”, de la Teatrul Mignon din Bucureşti, care propune o re-lectură a lui Caragiale din perspectiva elementelor universal valabile pe care scrierile acestuia le conţin. Regizorul Mihai Costache, alături de actorii Eduard Cârlan, Bogdan Costea şi Eduard Haris, îl aşează în faţa spectatorilor pe nemuritorul şi, de multe ori, absurdul Mitică, detaliază organizatorii. Joi, 5 noiembrie, toată lumea are şansa de a pleca zambind de la teatru, pentru că se joacă din nou „Aproape”, în regia Andreei Vulpe. Atmosfera de basm creată de actori, tineri absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, va fi perfectă pentru o după-amiază friguroasă de toamnă târzie, după cum ne îmbie artiştii voluntari implicaţi în proiect. Festivalul Vin’ La Teatru este produs de studenţi şi elevi focşăneni care şi-au dat seama că pot schimba cu adevărat ceva în viaţa comunităţii unde s-au dezvoltat. Prima ediţie a avut loc între 18 şi 21 iulie 2013 şi s-a desfăşurat cu sprijinul Teatrului Municipal, Colegiului „Unirea”, Asociaţiei Uniriştii, UNATC „I.L. Caragiale”, al Primăriei şi al Consiliului Municipal Focşani. Festivalul a venit în întâmpinarea nevoii vrancenilor de evenimente culturale de calitate, iar sala de spectacole a fost plină la fiecare reprezentaţie, răspuns considerat „entuziast şi încurajator” de către tinerii artişti. Organizatorii spun că şi a doua ediţie a festivalului rămane una „de bunăvoie”. Cele patru spectacole vor începe la ora 19:00, iar biletele, care au preţuri rezonabile, pot fi procurate de la teatru. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.