Educație

Annie Muscă, «Tuţuleasa - cineastul lui Ceauşescu»

Iulia Crețu
26 nov 2013 503 vizualizări
Despre autoare, biografie şi personajul lucrării vor vorbi regizorul Laurenţiu Damian, criticul de film Irina Margareta Nistor şi cunoscutul ambasador Sergiu Celac

Cinema “Studio” din Bucureşti va găzdui astăzi lansarea biografiei celui mai longeviv cineast roman, care a filmat în 127 de ţări, pe şase continente şi pe cei mai importanţi lideri mondiali din a doua parte a secolului XX. Este vorba despre Pantelie Tuţuleasa, un personaj misterios, discret, cu o operă cinematografică pe care toţi cineaşti post-decembrişti o folosesc pentru a reconstitui ”epoca de aur” (1965-1989). „Născut într-un sat din România eternă, Pantelie Tuţuleasa a plecat desculţ în capitala unei ţări aflată în plină conflagraţie mondială şi a ajuns numai prin muncă să petreacă jumătate de secol, filmând marii politicieni ai lumii. Într-o epocă în care românii tremurau când auzeau de Hruşciov şi Brejnev, Pantelie Tuţuleasa i-a filmat de la doi paşi, iar în anii dezgheţului a stat în umbra omului care a rupt zidurile lagărului sovietic – Gorbaciov. A realizat kilometri de peliculă – document istoric cu Maurer, Corneliu Mănescu, Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica şi Ion Iliescu. A avut şansa să-i imortalizeze pe Nixon, Ford, Carter şi pe histrionicul Kissinger. I-a adus în arhivele Studioului Sahia pe De Gaulle, Pompidou, Giscard D’Estaing şi pe şarmantul Mitterrand. Nu lipsesc din filmele sale împăratul Hirohito, indianul Nehru, dictatorii Mao Zedong şi Marcos, excentricii Bokassa, Mobutu, Gaddafi şi Fidel Castro, dar şi toate Casele Regale. Om al superlativelor, Pantelie Tuţuleasa l-a însoţit pe Nicolae Ceauşescu prin România şi peste hotare, realizând toate filmele, de la lansare sa în 1965, trecând prin anul de glorie 1968, până în 20 decembrie 1989, când a filmat discursul preşedintelui în care condamna revolta de la Timişoara”, scrie autoarea în prezentarea volumului. ”Pantelie Tuţuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast” (Ed. Terra, Focşani, 2013) este prima biografie autorizată a cineastului. Evenimentul de la cinema ”Studio” (Bulevardul Magheru, Nr. 29) este organizat de Uniunea Cineaştilor din România şi va începe la orele 16. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.