Educație

Profesori din Vrancea, la ședința solemnă a Societății de Geografie din România, în prezența A.S.R. Principele Radu

Alexandra TĂTARU
6 iun 2017 2161 vizualizări

Conferința anuală a Societății de Geografie din România (SGR) s-a desfășurat în perioada 1-5 iunie 2017, în București.

Programul a fost, ca de obicei, unul complex, cuprinzând o ședință solemnă, devenită deja tradițională, în prezența unui reprezentant al Casei Regale din România, o sesiune de comunicări științifice și o aplicație geografică stabilită de filiala organizatoare. Conferința anuală a fost, de asemenea, dedicată prof.univ.dr. Mihai Ielenicz, președintele SGR, trecut recent și neașteptat în neființă, cel care a reînviat S.G.R. și a reunit colectivul de geografi din țară, pentru a continua activitatea științifică și patrimoniul spiritual întrerupte o perioadă scurtă. Societatea de Geografie din România a fost fondată în anul 1875 de Principele Carol I, iar în anul 1915 a primit de la Regele Ferdinand I dreptul de a se numi Societatea Regală de Geografie din România.”Salutând societatea geografică Română, a cărei înființare îndeplinește una din vechile mele dorințe, bucuria mea este cu atât mai mare cu cât sunt încredințat că lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul țării, a cărei dezvoltare economică și politică o urmărește Europa cu un interes crescând. Terenul deschis exploatării dumneavoastră științifice este foarte întins, și o muncă de zecimi de ani va fi de trebuință pentru a ajunge la exactitatea cunostințelor neapărate în asemenea întreprinderi. Însă împărățirea dumneavoastră în secțiuni va pune o regulă în lucrări și le va simplifica. (…) Fie, ca juna noastră societate geografică să se asocieze într-un mod demn celorlalte societăți instituite în mai toate țările, și din partea mea nu mă îndoiesc că – sprijinită prin bărbații noștri de știință – ea își va îndeplini misiunea ei și, prin hărți și opuri geografice îngrijite, va scoate țara din regiunea necunoscutului”,  arăta în cuvântarea sa Carol I, la 18 iunie 1875. La 4 iulie 2013, societatea a primit Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I, iar în anul 2015 Societatea de Geografie din România a fost distinsă de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale a României, la împlinirea a 140 de ani de la fondare. La data de 15 noiembrie 2016, Societății de Geografie din România i s-a conferit ordinul ”Meritul Cultural în grad de Comandor”, decernarea  distincției fiind efectuată de către Președintele României, Klaus Iohannis. 

La ședința solemnă au participat 59 de geografi

Societatea de Geografie din România are peste 3.000 de membri afiliați din toate județele țării și își propune să continue activitatea și să păstreze tradiția și patrimoniul spiritual al Societății Geografice Române, cu toate denumirile sub care aceasta a activat în perioada 1875- 2009. La evenimentul ce s-a desfășurat în Sala Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare, în prezența A.S.R. Principele Radu, au participat 59 de membri ai S.G.R., inclusiv membrii fondatori și ai comitetului director. Din Vrancea, au participat trei profesori, respectiv președintele Asociației ”Simion Mehedinți” Focșani, conf.univ.dr. Costică Neagu, președintele și vicepreședintele SGR-Filiala Vrancea, prof.dr. Nicolae Damian și prof.dr. Alexandra Tătaru, iar la sesiunea de comunicări s-au alăturat și profesorii Răzvan și Dănuț Săcrieru. La sesiunea solemnă cu tema “Carol I şi Societatea de Geografie din România” au luat cuvântul academicianul Dan Bălteanu, preşedintele interimar al societăţii, conf.univ.dr. Costică Neagu, preşedintele Asociaţiei “Simion Mehedinţi” Focșani, prof. univ.dr. Pompei Cocean de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Alteţa Sa Regală. ”Sunt recunoscător că v-ați gândit să omagiați o figură atât de importantă a domeniului dumneavoastră profesional și m-ați invitat să reprezint pe custodele regal la debutul unei noi întâlniri anuale naționale a societății. Cel mai bine ar fi să explicăm această apropiere a suveranului României față de această Societate de Geografie a țării sale, întâi și întâi prin prisma importanței pe care o dădea profesiei dumneavoastră. Așa cum s-a întâmplat de multe ori în deceniile trecute, domeniile fundamentale ale vieții românești au fost unele interzise, iar altele care nu au fost interzise au fost tratate în mod intenționat deviat pentru ca importanța fundamentală să nu fie amintită de cei care o știau vreodată și necunoscută pentru cei care nu o înțeleseseră vreodată, respectiv generațiile care urmau să vină. Același lucru s-a întâmplat și cu geografia. Principele Carol I era îndrăgostit de călătorii și iubea geografia și istoria. (…) Iubirea lui Carol I față de geografie depășea limitele unei pasiuni. A impus societății românești geografia ca o preocupare profesionistă și respectabilă, ca o piatră de hotar a științei românești pentru că el știa că geografia este dătătoare de statornicie națională. El nu a făcut asta din dorința de a se promova și nici nu a promovat turismul românesc din dorința de a face divertisment. El știa că un lider politic care cunoaște geografie este în stare să-și servească țara mai mult decât unul care nu-și cunoaște geografia și istoria țării sale. (…) Geografia, ca și istoria joacă un rol fundamental pentru România. (…)”, a fost o parte din mesajul Alteței Sale Regale, Principele Radu.

Conferința anuală a continuat în următoarele zile cu o sesiune de comunicări științifice și o aplicație geografică în Bulgaria. Anul viitor, Congresul SGR va avea loc la Alba Iulia unde se vor marca centenarul Unirii de la 1918 și 143 de ani de la înființarea societății. (A.TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.