Educație

 Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Focșani | Marțișoare dulci, marțisoare handmade  – creativitate şi pricepere

Ziarul de Vrancea
4 mar 2020 2350 vizualizări

 Elevii claselor a IX- a B şi a XI- a B, au  marcat ziua de 1 Martie într-o manieră originală, cu accent pe creativitate şi autenticitate, caracteristici ale specializării în care aceștia  se pregătesc şi anume, tehnician în gastronomie. La eveniment au fost prezenti şi tinerii voluntari ai Corpului European de Solidaritate, implicaţi în proiectul Erasmus + „Earth Recall”, al Asociaţiei Voluntariat pentru Viață din Mărăşeşti.

Tradiţia Mărţişorului este o dovadă a existenţei acestui obicei pe meleagurile româneşti, încă din timpuri străvechi. El nu este însă întâlnit numai în zonele locuite de români, ci în întreg spaţiul balcanic, având acelaşi rol simbolic de alungare a iernii şi de întâmpinare a primăverii. Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, într-un dosar comun cu Republica Moldova, Republica Macedonia şi Bulgaria.

Mărțișoarele dulci au fost pregatite  în  laboratorul de gastronomie al școlii, unde elevii clasei a XI-a B au   realizat   adevarate  bijuterii  - fursecuri  aromate, pe care le-au decorat cu pastă de zahăr , respectând simbolistica sărbătorii de 1 Martie. Ambalarea mărțișoarelor a fost în ton cu tema activității.

Elevii clasei a IX- a B  au pregătit martișoare surpriză personalizate, folosind hârtie  şi  materiale reciclabile, îmbinate şi pictate  cu mult entuziasm, implicare şi creativitate.

Toţi cei prezenți la activitate au vizionat un material PPT cu titlul Sărbătoarea Mărţişorului – tradiţii şi origini, iar apoi s-au bucurat şi savurat mărțișoarele  primite în dar de la elevii gazdă. Elevii participanţi la activitate şi-au urat, în buna tradiţie a poporului român, diferite mesaje cu ocazia sosirii primăverii.

 Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă de primavară colorată  şi veselă şi a vizat  prezentarea obiceiurilor românești voluntarilor din Germania, Franța, şi Finlanda, dar şi un bun prilej de  exersare a  competențelor practice şi de marketing dobândite în şcoală de către elevii noştri,

Activitatea a fost dedicată Zilei Naţionale a Meseriilor, din cadrul campaniei “Meseria face diferenţa!”, lansată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Profesori organizatori,

Mihaela Arhire şi Mihaela Horeangă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.