Economic

VIDEO | Afaceri de milioane cu tescovina şi drojdia aruncată de podgoreni

Silvia Vrînceanu
23 oct 2014 9491 vizualizări

La Odobeşti a fost inaugurată ieri o fabrică în care spanolii de la Agrovin, unul dintre principalii fabricanţi şi distribuitori de produse enologice, au investit 10 milioane de euro

Compania spaniolă Agrovin a inaugurat ieri la Odobeşti prima distilerie din România realizată integral cu capital străin, o investiţie de 10 milioane de euro dezvoltată de unul dintre cei mai importanţi fabricanţi şi distribuitori de produse oenologice la nivel mondial. La inaugurarea fabricii Bioaldevin au fost prezenţi, alături de German Vaquero Leon, CEO-ului Grupului Agrovin, ministrul Economiei, Constantin Niţă, Alexandru Năstase, secretar de stat pentru Investiţii Stăine, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, alături de primarul de la Odobeşti, Daniel Nicolaş şi de consilierul comercial al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Agustin Navarro de Vincente-Gella. German Leon, preşedintele Agrovin, a explicat invitaţilor că fabrica a fost construită în numai un an şi trei luni pe un teren privat, iar activitatea constă în valorificarea produselor secundare rezultate în urma fabricării vinului: tescovina şi drojdia. "În prima fază o să producem alcool, acid tartric, seminţe şi fertilizanţi pentru pamânt”, a declarat acesta.


Politicienii tot politicieni rămân



German Leon, CEO-ului Grupului spaniol Agrovin, le-a prezentat invitaţilor fabrica de pe şoseaua Vrancei

 

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a mulţumit investitorului, în numele Guvernului, pentru fiecare loc de muncă creat la Odobeşti şi pentru taxele plătite statului şi a sugerat că vrâncenii n-ar trebui să-şi mai caute de lucru în Spania.”Deschiderea acestei fabrici este dovada că firmele străine şi-au dat seama de resursele pe care le avem în România. Autorităţile locale şi guvernamentale vă vor da tot sprijinul. Vă felicit şi tineţi-o tot aşa, veniţi cu cât mai mulţi bani aici pentru că în România puteţi să faceţi profituri foarte mari“, a declarat ministrul Niţă. La rândul său, Marian Oprişan le-a recomandat reprezentanţilor firmei să mai facă investiţii în Vrancea, spunându-le că uşa lui este mereu deschisă. În stilul caracteristic, şeful CJ a ţinut să transmită familiei Leon "salutul premierului Ponta" şi regretul că nu a putut fi prezent la inaugurare.  Şi secretarul de stat Alexandru Năstase a pomenit numele premierului de mai multe ori în discursul său, dar i-a felicitat şi pe spaniolii de la Agrovin pentru investiţia de 10 milioane de euro. "Mai avem mult de mers înainte", a pus proprietarul Agrovin, care a ţinut să mulţumească şi partenerilor de la Vincon, Luchi Georgescu şi Georgel Costache, prezenţi la eveniment, pentru ajutorul acordat în demararea acestei investiţii în Vrancea. Iniţial, cei  de la Agrovin aveau în intenţie să ridice fabrica în judeţul Buzău.

 

Câştigul statului din afacere: 50 de milioane de euro pe an

 

Banalele seminţe de struguri ascund substanţe care pot fi valorificate în industria alimentară, farmaceutică şi cea cosmetică

Fabrica Bioaldevin lucrează deja cu 60 de angajaţi, dar îşi va extinde activitatea în următorii ani. "În fazele ulterioare se vor face produse sofisticate, cum ar fi taninuri, enocianină dar vom produce şi electricitate pentru funcţionarea fabricii”, a mai precizat preşedintele Agrovin. Deocamdată, cei de la Bioaldevin lucrează doar cu crame mari din judeţ, dar pe viitor vor cumpăra materie primă şi de la podogoreni mai mici. Când va lucra la capacitatea maximă fabrica va avea nevoie de peste 100.000 de tone de resturi viticole. Conducerea companiei apreciază că înfiinţarea în România a acestei fabrici reprezintă o concretizare a tendinţelor la nivel european în domeniul oenologic. "Înfiinţarea de distilerii industriale are un impact pozitiv direct asupra calităţii vinului de pe piaţă, asupra mediului şi, nu în ultimul rând, asupra colectării taxelor în statele membre, prin accizarea produselor scoase pe piaţă. Se estimează că statul român va câştiga 50 de milioane de euro pe an din accizarea produselor fabricii. Din investiţia iniţială de 10 milioane de euro pentru construirea fabricii de la Odobeşti, 4 milioane au reprezentat fonduri provenite de la Cofides, un parteneriat public-privat spaniol, înfiinţat pentru a sprijini financiar investiţiile spaniole în străinătate”, se arată într-un comunicat al Grupului Agrovin. Compania Agrovin are o experienţă de peste jumătate de secol în domeniul vinului. Din 1985, şi-a diversificat activitatea, producând şi bere, uleiuri şi ape minerale. Compania operează în peste 10 ţări, din China până în Africa de Sud, iar în România a venit în 2007. Grupul Agrovin are în plan extinderea capacităţii de producţie în România, prin încorporarea unor noi linii de fabricaţie cu o investiţie de încă 10 milioane de euro până în 2017.  Totuşi, la capitolul minusuri, oficialii firmei s-au văitat şi de îngustimea unor funcţionari ai statului, dar şi de legislaţia care nu este pe deplin pregătită pentu a face faţă unor asemenea investiţii care valorifică în fond ceea ce mulţi podgorenii aruncă la gunoi sau împrăştie pe câmp. (Silvia VRÎNCEANU)


Comoara din sâmburii de struguri


Banalele seminţe de struguri ascund substanţe care pot fi valorificate în industria agro-alimentară, farmaceutică dar mai ales în cea cosmetică. Puţini ştiu că uleiul de sâmburi de struguri este standardizat după aceeaşi “scară” ca şi uleiul de măsline, respectiv extra-virgin, virgin etc. Cererea este din plin asigurată, fapt care stimulează la nivel mondial dezvoltarea unităţilor de producţie de genul celei inaugurate în Vrancea. Ce anume atrage atenţia asupra uleiului din sâmburi de strugure sunt anti-oxidanţii, care contribuie la reducerea riscului apariţiei cancerului şi protejează vasele de sânge. Mai mult, uleiul este folosit în produsele pentru păr, ten şi corp, precum şi în loţiunile şi unguentele care tratează arsurile solare. Acesta conţine 73% acid linoleic, care poate fi benefic în tratamentul acneei, dermatitei, reacţiilor alergice, eczemei atopice, pielii uscate şi senzaţiei de mâncărime. Specialiştii spun că din sâmburii de strugure se fabrică chiar şi uleiuri speciale folosite în industria aviaţiei. Deocamdată, în fabrica de pe şoseaua Vrancea nu se produc încă asemenea uleiuri, dar conducerea a precizat că gama de produse se va diversifica în curând. Produsele primare fabricate aici sunt folosite ca materii prime pentru alte companii din domeniu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
?????, acum 3466 zile, 4 ore, 34 minute, 28 secunde
Oare cu cit io fi spaguit derbedeul de Oprisan?
jan, acum 3466 zile, 5 ore, 7 minute, 35 secunde
In sfarsit o companie straina care a investit in productie. Ne-am saturat de cei care vin si fac numai comert cu produsele lor.
carcotasul de serviciu, acum 3466 zile, 4 ore, 27 minute, 16 secunde
Da,dar nu stii cate piedici au intampinat.Probabil spre sigur,pana nu au dat tainul lu' Marean,n-au pupat nici o autorizatie. O scarba de om! Sa ne dea o cifra aproximativa a investitorilor care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.