Economic

Veste proastă pentru toate persoanele care au credite în lei: cresc dobânzile!

Ziarul de Vrancea
28 sep 2017 858 vizualizări

Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară, susține Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR u suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice u în funcție de ROBOR sunt stabilite dobânzile la creditele pentru persoanele fizice și juridice

Evoluția ratei medii a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele (ROBOR) depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară, iar în această perioadă indicele se află într-o perioadă de reașezare, susține Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României. "Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară. Suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din aceasta perspectivă, era de așteptat ca această  creștere să înceapă. Trebuie spus, totuși, că în 2014 și 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013 când atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur că, față de acum câteva luni, se vor aduna câțiva lei în plus la plata ratei, în condițiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015 ratele sunt în continuare sub nivelul inițial", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Suciu.  BNR a afișat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, față de 1,25% în ședința de miercuri, iar pentru cele la 6 luni de 1,57%, față de 1,35%. La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87%, iar ROBOR la 6 luni de 1,12%. ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Indicele ROBOR se stabilește zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală. ROBOR este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.