Economic

Vasilescu (BNR): Puținătatea investițiilor este marea suferință a României

Ziarul de Vrancea
25 sep 2017 623 vizualizări

“Orice instituție care are în programul de activitate și ca obiectiv al activității, investiția, cred că este binevenită în această țară”, susține consilierul guvernatorului BNR

Marea suferință a României este puținătatea investițiilor și cu toate că autoritățile vor să facă un Fond care să investească, am impresia că lucrurile nu merg într-acolo, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), într-o conferință organizată de ziarul Bursa. "Noi, în momentul de față, în această țară, dacă avem o mare suferință, aceasta este puținătatea investițiilor. Orice instituție care are în programul de activitate și ca obiectiv al activității, investiția, cred că este binevenită în această țară. Eu sunt convins că România, la această oră, ca să meargă înainte și să își conceapă un model de dezvoltare durabilă care să corespundă nevoilor acestei țări are nevoie de trei lucruri: legi înțelepte, instituții puternice și eficiente, și echipe performante", a spus Vasilescu. În acest context, oficialul BNR și-a exprimat regretul că în România nu prea există niciunul din cele trei lucruri esențiale unei dezvoltări durabile. "Plecând de la această triadă, respectiv legi, instituții, echipe, (...) citisem într-un roman mai vechi, când cafeaua nu se făcea la aparate, că într-o cafenea un client i-a spus celui care patrona localul: "Bună cafea faci dumneata aici, nu știu ce secrete ai". La care el a spus: "E simplu, cafea, apă și zahăr. Ce secret?". Clientul a comentat: "Dar atmosfera din local, dar felul cum e servită, dar calitatea, caimacul, toate astea fac parte dintr-o combinație care în alcătuirea celor trei elemente, cafea, apă și zahăr, dau o cafea foarte bună și cu caimac". Foarte bine ar fi dacă acest Fond Suveran de Investiții al României ar fi caimacul pe cafeaua naturală pe care ne-o dorim și la care râvnim. Acum, ca să fie caimac, sunt multe lucruri de făcut. Ce-am putea să facem? Un fond care să investească. Am impresia că nu merg într-acolo. E o impresie", a precizat Vasilescu. El a mai afirmat că investiția este cea care înmulțește banii. "Un asemenea Fond, din punctul meu de vedere, trebuie să facă două lucruri importante: să adune bani și apoi să îi plaseze pentru a-i înmulți, apoi să adune înapoi, să-i înmulțească Fondul de investiții și să-i investească în lucruri importante pentru această țară, care tânjește după investiții. Cred că ăsta este țelul și nu am posibilități de a merge mai departe cu judecata pentru că nu a reieșit de la Guvern cum vor să-l facă. Vor să facă un fond de investiții, dar mai departe?", se întreabă consultantul de strategie al Băncii Naționale a României. Grupul de presa Bursa organizează o Conferință cu tema "Viitorul pieței de capital românești" — ediția a VI-a, unde se va discuta despre stadiul promovării Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă sau legea fondurilor de investiții alternative.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.