Economic

Una din trei companii riscă insolvența dacă se introduce impozitul de cifra de afaceri

Ziarul de Vrancea
3 iul 2017 615 vizualizări

Studiul de impact a fost realizat de Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România

Circa jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari statului în cazul în care Guvernul introduce impozitul de cifra de afaceri în locul celui pe profit în 2018, iar una din trei firme active riscă insolvența deoarece nu va putea să acopere povara fiscală în creștere, arată un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român (IBR).

Câte firme sunt active

Este primul studiu de impact al măsurilor fiscale din noul program de guvernare al coaliției PSD-ALDE, în condițiile în care nici guvernul, nici PSD și nici autorii programului de guvernare nu au făcut public niciun fel de studiu de impact. Studiul de impact pornește de la o analiză a structurii sectorului companiilor din România, pe baza ultimelor situații financiare disponibile. Pentru 2015, în România au depus bilanțuri 651.499 firme, din care 179.484 fără activitate, 427.089 cu cifre de afaceri de cel mult 500.000 euro, 19.172 cu afaceri cuprinse între 500.000 - 1 milion euro, 19.564 firme cu afaceri între 1-5 milioane euro, 3.057 firme cu afaceri între 5-10 milioane euro, 2.583 cu afaceri între 10-50 milioane euro, 288 firme cu afaceri între 50-100 milioane euro și 262 companii cu afaceri de peste 100 milioane euro. Datele arată o polarizare excesivă a mediului românesc de afaceri, accentuată mai ales după criza financiară. "Astfel, cele mai mari 1% dintre companiile din România (primele 4.500 de companii cu cea mai mare cifră de afaceri) concentrează aproximativ 67% din veniturile raportate de toate companiile active în anul 2015. Acest procent este mult superior gradului de concentrare înregistrat în Ungaria (64%), Polonia (62%) sau Cehia (51%)", arată studiul de impact realizat de Iancu Guda. În plus, cifra de afaceri a celor mai mari 1.000 de companii a crescut de la 323 miliarde lei în 2008, an în care reprezenta 35% din cifrade afaceri totală a firmelor din România, la 567 miliarde lei în 2015, când ponderea a urcat la 49%.

Ce scenarii sunt luate în calcul

Studiul de impact prevede trei scenarii. În primul scenariu, dacă în locul impozitului actual pe profit s-ar introduce un impozit de 1% din cifra de afaceri, statul ar în casa la buget 11,93 miliarde lei, cu 6,1% sub suma încasată în sistemul actual (impozit pe profit și pe venitul microîntreprinderilor), de 12,7 miliarde lei. În acest caz, 26.000 de companii ar plăti un impozit mai mare, 133.000 de firme - un impozit inferior, în timp ce restul companiilor ar plăti același impozit precum cel din prezent. În scenariul în care firmele ar plăti 2% din cifra de afaceri, suma colectată de stat ar urca la 23,88 miliarde lei, cu 88% peste nivelul actual. În cazul acesta, 347.000 de companii, adică jumătate din total, ar plăti un impozit mai mare, 124.000 de firme - un impozit inferior, iar restul companiilor ar plăti același impozit. În al treilea scenariu, cu un impozit pe cifra de afaceri de 3% pentru firme în locul celui pe profit, statul ar încasa la buget 35,82 miliarde lei, cu 182% peste nivelul actual, iar 352.000 de companii ar plăti un impozit mai mare și 6.000 de firme - un impozit inferior. Ca principiu general, la o cotă de impozitare de 1%, sunt avantajate firmele cu o marjă bruta de profit de peste 6,25%; la cota de 2% au de câștigat firmele cu marje peste 12,5%, iar la cota de 3% sunt avantajate doar firmele cu marje de profit de peste 18,75%.

Firmele cu pierderi plătesc mai mult în orice scenariu

Totuși, deși impozitul pe cifra de afaceri vizează, cel puțin declarativ, încasarea de sume mai mari de la companiile mari, multinaționale, care recurg la optimizare fiscală prin metode precum cea a prețurilor de transfer pentru a plăti taxe mai mici în România, firmele mici, românești, ar fi cele mai vulnerabile la noul sistem fiscal, arată studiul de impact. "Sub auspiciile actuale și având în vedere ipotezele prezentului studiu de impact, aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creștere începând cu anul 2018. Analizând posibilitățile pragmatice de optimizare a fluxului de numerar (operațional, investițional și financiar), aproximativ 60% dintre aceste companii nu vor putea să acopere povara fiscală în creștere. Astfel, aproximativ 1 din 3 companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit", arată concluziile documentului. 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.