Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Un precedent pentru toată piața din România Notari, amendați fiindcă s-au înțeles în privința tarifelor practicate

Ziarul de Vrancea
23 ian 2018 871 vizualizări

Ei au fost sancționațI cu 600.000 de euro de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2,8 lei (600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava și Botoșani, membri ai acestei organizații. ”Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației, declanșate în mai 2015, având ca obiect încălcarea regulilor de concurență de către Camera Notarilor Publici Suceava și membrii acesteia prin stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiției”, a informat marți autoritatea de concurență.

Astfel, notarii publici din județele Suceava și Botoșani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte și proceduri notariale, diferențiate pentru fiecare dintre județele Suceava și Botoșani. ”Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată de către Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi, în special prin e-mail, dar și direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. De asemenea, ele au fost afișate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava și transpuse într-o aplicație informatică”, spun oficialii Consiliului Concurenței.

Ca urmare, în județele Suceava și Botoșani, onorariile minimale au fost puse în practică de toți notarii publici, intrați în profesie anterior declanșării investigației, cu excepția unuia care s-a delimitat public de această practică ilegală (după punerea în aplicare). De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înțelegere și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază. La sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței a finalizat o altă investigație privind posibile practici anticoncurențiale ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizație.

UNNPR s-a angajat că va înlătura restrângerile concurențiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale.

De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Justiției propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurențial și includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale. Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției vor colabora și monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte și servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispozițiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale.

BNR: Creditul guvernamental a crescut anul trecut cu 5,5%

La finele anului trecut creditul guvernamental înregistra o creștere de 5,5% față de 31 decembrie 2016 și o scădere de 0,4% față de noiembrie 2017, până la 98,349 miliarde de lei, se arată într-un comunicat transmis de Banca Națională a României (BNR). Creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 5,6% față de decembrie 2016, pe seama majorării cu 15,8% a componentei în lei și a diminuării cu 8,1% a componentei în valută. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în luna decembrie 2017 cu 1,4% (-1,7% în termeni reali) față de luna noiembrie 2017, până la nivelul de 232,336 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 0,1% (-0,2% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 3,9% (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 4,2%).

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2017 cu 3,3% față de luna noiembrie 2017, până la nivelul de 302,819 miliarde lei. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut cu 3%, până la 111,249 miliarde lei. La 31 decembrie 2017, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat o creștere de 7,3% (3,9% în termeni reali) față de 31 decembrie 2016.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 7%, până la 94,841 miliarde lei. La 31 decembrie 2017, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 11,8% (8,2% în termeni reali) față de 31 decembrie 2016. Depozitele în valută ale rezidenților gospodării ale populației și persoane juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 0,2%, până la nivelul de 96,729 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au diminuat cu 0,2%, până la 20,758 miliarde euro).

Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 12,7% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților s-au majorat cu 9,8%); depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au crescut cu 12,1% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 9,2%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 14,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților persoane juridice au crescut cu 11,3%).

Euro sparge record după record. A ajuns să fie cotat la 4,6679 lei

Euro se află marți la un nou maxim istoric, al treilea la rând, cotația oficială afișată de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,6679 lei/euro, în creștere cu 0,05% față de valoarea precedentă.

Vineri 19 ianuarie moneda europeană a depășit, în premieră, pragul de 4,66 lei. Pe piața valutară interbancară moneda europeană a oscilat marți între 4,6645 și 4,6698 lei. Deprecierea din ultima perioadă a leului față de euro vine pe fondul turbulențelor politice, dar și în contextul în care balanța comercială și cea de plăți înregistrează deficite tot mai mari.

Semnal: Nordea Bank interzice angajaților să facă tranzacții cu bitcoin

Grupul de serviii financiare Nordea Bank, din nordul Europei, a interzis angajaților săi să tranzacționeze bitcoin și alte monede virtuale, în timp ce autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Suedia a anunțat că preferă să lase procesul decizional la latitudinea industriei de profil, transmite Bloomberg. ”Fiecare instituție trebuie să decidă detaliile reglementărilor interne pentru investițiile și tranzacțiile angajaților”, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere a Sectorului Financiar din Suedia, Peter Svensson.

Această atitudine ar putea să îi surprindă pe cei care asociază regiunea nordică și Suedia în mod special cu o poziție mai fermă față de reglementări, În alte regiuni ale lumii, autoritățile iau măsuri împotriva monedelor virtuale, din cauza temerilor că fluctuațiile ample ale acestora sunt un pericol pentru stabilitatea financiară. Decizia Nordea ar putea aduce industria financiară a Europei mai aproape de emiterea unor recomandări în domeniul monedelor virtuale.

Federația Bancară Europeană nu a adoptat încă o poziție oficială referitoare la criptomonede, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Raymond Frenken. Dar, cum băncile încep să impună propriile interdicții, organizația ar putea să fie nevoită să exprime o poziție clară, a spus Frenken. Deprecierea recentă a bitcoin a provocat îngrijorări legate de efectul volatilității monedei virtuale asupra investitorilor de retail.

Coreea de Sud ar putea interzice în totalitate platformele de tranzacționare a monedelor virtuale. Autoritatea Europeană pentru Piețe și Instrumente Financiare a anunțat că monitorizează situația. Nordea va impune interdicția din 28 februarie, după ce board-ul băncii a decis să ia poziție din cauza naturii nereglementate a pieței, a declarat purtătorul de cuvânt Afroditi Kellberg. La sfârșitul trimestrului al treilea, Nordea avea 31.500 de angajați. Nordea a precizat că decizia include prevederi de tranziție pentru angajații care dețin deja monede virtuale și permite anumite excepții. Astfel, angajații care au deja bitcoin pot păstra deținerile actuale.

Șeful Uber anticipează că în SUA vor apărea mașini zburătoare

Directorul general al Uber Technologies, Dara Khosrowshahi, anticipează că în Statele Unite vor apărea mașini zburătoare, în următorii 10 ani, relatează Bloomberg. ”Vor fi oameni care vor zbura în jurul Dallasului, Texas. Cred că se va întâmpla în următorii 10 ani”, a afirmat Khosrowshahi la conferința de tehnologie DLD din Munchen. Aceasta a fost prima apariție publică în Europa a lui Khosrowshahi, de când a devenit CEO al Uber, anul trecut.

Revenind pe pământ, șeful Uber a spus că aglomerația din trafic este una dintre problemele la a căror rezolvare poate contribui Uber, de exemplu prin creșterea numărului de vehicule electrice. Taxiurile autonome în totalitate se află totuși la o distanță de 10-15 ani,din cauza eforturilor necesare pentru crearea de hărți 3D și a costurilor ridicate ale senzorilor, a explicat acesta. Uber intenționează să se extindă în acest an în mai multe orașe din Germania, dar o va face cu mai multă precauție și în dialog cu autoritățile, companiile și industria locală de taximetrie, după ce a intrat pe piață prea agresiv, a spus  Khosrowshahi.

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 1,97%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 1,97%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Luni, indicatorul a scăzut la 1,98%, după ce crescuse vineri la 1,99%.  Totodată, indicele Robor la 6 luni a scăzut marți la 2,21%, cel mai mic prag din 16 noiembrie, când a fost 2,19%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.