Economic

Un domeniu care merită toată atenția Piața IT din România va crește cu 9% pe an

Ziarul de Vrancea
23 nov 2017 1064 vizualizări

Estimările sunt realizate de către Gabriel Munteanu, președintele clusterului Smart Alliance

Industria IT din România ar putea crește cu 9% pe an, până în 2025, iar ideea de colaborare între entitățile din domeniu reprezintă viitorul, a afirmat, ierii, în cadrul Smart Alliance Innovation Summit, Gabriel Munteanu, președintele clusterului Smart Alliance. "Clusterul Smart Alliance, pe lângă faptul că este cel mai mare și inovator din București, reprezintă inovație. Ideea de cluster colaborativ, de business colaborativ reprezintă viitorul. Dacă nu vom colabora, vom avea probleme. În 2016, clusterul a înregistrat 42,1 milioane de euro, 765 de angajați și 2.200 de proiecte derulate. Estimările arată că, până în anul 2025, vom avea o creștere de 9% pe an pe segmentul IT din România. Pentru anul acesta, vorbim despre o scădere a pieței, dar membrii Smart Alliance cresc cu 30% pe an, ceea ce este incredibil", a spus Munteanu. Smart Alliance — Innovation Technology Cluster organizează, joi, cea de-a doua ediție a SMART Alliance Innovation Summit, cel mai mare eveniment dedicat prezentării soluțiilor create de specialiști români din sectorul IT&C pentru rezolvarea problemelor din sectorul de business. Evenimentul reunește peste 55 de companii românești și globale, asociații de profil și reprezentanți ai societății civile, iar 25 de speakeri locali și internaționali vor urca pe scena principală pentru a susține discursuri în cadrul panelurilor: SMART Education Debate, SMART City Debate, SMART Innovation și SMART GDPR Debate. În cadrul conferinței va fi amenajată și o zonă expozițională în care se vor demonstra participanților zeci de tehnologii de ultimă generație care pot face diferența și duce o companie privată sau o autoritate publică din zona de existentă în cea de eficiență. Printre companiile globale prezente în zona de expoziție se află: Asus, Bitdefender, Canon, Lenovo, Eaton, Epson, Samsug și Zebra. SMART Alliance Innovation Summit este singurul eveniment adresat oamenilor de afaceri și administratorilor publici din România care înțeleg că inovația a devenit motorul oricărui demers de succes, notează organizatorii.

Care sunt soluțiile pentru sistemul educațional din România

Sistemul educațional din România are nevoie de profesori bine pregătiți, de absolvenți care să se adapteze la schimbările de pe piața muncii, dar și de educație timpurie, a declarat, joi, în cadrul Smart Alliance Innovation Summit, Ligia Deca, consilier de stat în Departamentul Educație și Cercetare la Administrația Prezidențială. "Problemele din învățământul superior se rezolvă dacă intervenim puțin mai devreme și schimbăm ceva încă de la creșă, grădiniță, ciclul primar și gimnazial. Am putea interveni major în educație în ceea ce privește pregătirea profesorilor. Putem investi cât vrem în infrastructură sau în curricular, dacă nu avem profesori bine pregătiți. Un profesor are nevoie de sprijin pentru formare profesională continuă. De asemenea, avem nevoie de educație timpurie. În acest moment, România aproape că nu mai are creșe și are prea puține grădinițe. Ce se întâmplă în școală și cât de bine pregătiți sunt absolvenții să se adapteze odată la cinci ani, în funcție de schimbările din piața muncii ? Sunt tineri care studiază în străinătate, dar care și-ar dori să se întoarcă să contribuie la succesul României. Eu sunt unul dintre ei... Din ce în ce mai mulți absolvenți de facultăți foarte bune care își doresc ca joburile pe care le au să nu fie repetitive, ci unele care îi ajută să crească profesional", a spus Deca. Consilierul de stat a punctat faptul că, la momentul actual, există dezbateri la nivel național pe marginea proiectului derulat și susținut de Administrația Prezidențială — "România educată". "Una dintre principalele campanii asumate de președintele României este 'România educată'. Dacă în ultimii 27 de ani am schimbat cam tot atâția miniștri, ar trebui să ne lămurim ce dorim de educație. Ne-am dori ca, în afară de publicul larg, să avem alături și alte categorii, cum ar fi din mediul privat. Proiectul se va întinde pe trei ani, iar dezbaterile au început încă de anul trecut. Anul acesta, am făcut șapte grupuri de lucru pe multe segmente de lucru, de la calitatea profesorilor, la educația timpurie. Anul viitor vom lansa o viziune și o strategie pe educație privind sistemul educațional până în 2030. Mă bucur să văd că multe dezbateri derulate pe teme de business încep și cu tema educației. Asistăm în România la mai multe cauze care au dus la problemele pe care le avem la ora actuală în sistemul educațional: cea a resurselor umane, a migrației și recuperării potențialului uman pe care îl avem în țară", a spus Deca.

Băncile din Europa de Est sunt în prezent lideri la capitolul creștere

Sectorul bancar din Europa de Est cunoaște o perioadă de ascensiune în condițiile în care cheltuielile de consum au explodat, iar dobânzile încep să crească, informează Bloomberg. După ce au supraviețuit unui amestec toxic provocat de dobânzi apropiate de zero, restricții impuse de autoritățile de reglementare și pagubele provocate de creditele ipotecare în valută, băncile încep să profite de faptul că statele din Europa de Est înregistrează cel mai puternic ritm de creștere din ultimii ani. O dovadă a acestui avânt sunt principalii jucători de pe piața bancară din regiune. Băncile poloneze Bank Pekao SA și PKO Bank Polski SA au anunțat că vor acorda acționarilor dividende mai mari. Diviziile Erste Group Bank AG și Societe Generale SA au fost stimulate de înăsprirea politicii monetar în Cehia, în timp ce băncile din România profită de pe urma faptului că economia înregistrează un ritm de creștere care se apropie de două cifre. Chiar și Ungaria, țară care a experimentat cea mai mare bancă taxă pe bănci din Europa, a ajuns la un armistițiu cu sectorul bancar. "Sunt multe motive pentru a fi optimiști. Începem să vedem o relansare a investițiilor. Reglementările par să fie mai relaxate decât ne așteptam. Economia este puternică și sănătoasă", a declarat directorul general de la ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz. Atractivitatea crescută a sectorului financiar îi atrage pe investitori și împinge în sus cotațiile acțiunilor băncilor care se tranzacționează la valori ridicate la nivelul regiunii. "Este un mediu perfect pentru bănci", susține Cezary Stypulkowski, CEO la MBank SA, cea de-a patra mare bancă poloneză. Îmbunătățirea fundamentelor i-a stimulat pe directorii băncilor să facă achiziții. OTP Bank Nyrt., cea mai mare bancă din Ungaria, vrea să continue șirul de achiziții derulate recent, iar Raiffeisen Bank International AG a reluat încercările de a-și vinde pachetul majoritar pe care îl deține la divizia din Polonia după ce a fost contactată de mai mulți potențiali cumpărători. Băncile din Europa de Est profită de faptul că ritmul de creștere în regiune este cel mai rapid din Uniunea Europeană. România a oferit cea mai mare surpriză, cu un avans de 8,8% în ritm anual în trimestrul al treilea, în timp ce economiile din Polonia și Cehia înregistrează ritmuri sănătoase de creștere de aproximativ 5%. Comparativ, ritmul mediu de creștere în zona euro a fost de 2,5%.

Poșta Română Broker de Asigurare și-a majorat capitalul social cu 1,5 milioane lei

Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA), filială a Poștei, își majorează capitalul social, prin aport în numerar, cu 1,5 milioane lei, de la valoarea de 700.000 lei la 2,2 milioane lei, brokerul primind avizul de majorare a capitalului social din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). “Poșta Română Broker de Asigurare este una dintre cheile dezvoltării companiei noastre. Recunoaștem că, în trecut, dezvoltarea societății de asigurări a trecut prin multe provocări. Astăzi, apreciem semnalele repetate și ferme de încredere pe care le primim, atât din partea autorităților cât și din partea clienților din acest sector de activitate. Avem așteptări mari de la Poșta Română Broker de Asigurare”, a declarat Elena Petrașcu, director general al Poștei Române. Aceasta precizează că zona de business de asigurări prezintă un potențial uriaș de profit pentru Poșta Română. ”Majorarea capitalului social al Poștei Române Broker de Asigurare trebuie să fie interpretată ca o dublă investiție în societate. În primul rând, o investiție financiară, dar, în același timp, o investiție de încredere în potențialul și planul de dezvoltare al societății, care își propune să ocupe o poziție importantă pe piața de asigurări din România”, spun oficialii Poștei. Elena Petrașcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Neregulile găsite fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva fostei conduceri a Poștei. Noua șefă a Poștei Române a declarat recent într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinați majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnați și folosiți în alte scopuri. Managementul, împreună cu Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor, afirmă Petrașcu. ”Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poștei Române.

Bursa de Metale din Londra investighează furnizorii de cobalt

Bursa de Metale din Londra (LME), una dintre cele mai vechi instituții din City of London, a lansat o investigație pentru a afla dacă pe platforma sa este tranzacționat cobalt obținut prin exploatarea muncii copiilor, relatează Financial Times. LME, care are o istorie de 140 de ani, a lansat investigația în urma unor reclamații potrivit cărora ar permite unei companii din China să vândă cantități de cobalt obținute ilegal. Metalul este folosit pentru producerea de telefoane mobile și de vehicule electrice. Primele reclamații venite din partea membrilor London Metal Exchange au apărut în această vară, existând temeri că materialul care intră în componența bateriilor reîncărcabile provine din mine din Republica Democrată Congo (RD Congo), țară acuzată că angajează copii. La începutul lunii noiembrie, LME a trimis o directivă tuturor furnizorilor, cerându-le să precizeze cum garantează ”aprovizionarea responsabilă” cu mărfurile tranzacționate la bursă. Notificarea, obținută de Financial Times dintr-un email, solicită un răspuns până pe 1 decembrie.

Consilierul pe probleme economice a încercat să scape de Trump la telefon

Consilierul pe probleme economice al președintelui american Gary Cohn s-a prefăcut că are un semnal telefonic prost pentru a scăpa mai repede de Donald Trump, afirmă un senator democrat, o dezvăluire pe care Casa Albă o dezminte, relatează The Associated Press. Senatorul democrat Tom Carper din Delaware a declarat miercuri pentru CNN că, în timp ce el și alți democrați participau, la începutul lunii, la o reuniune cu oficiali de la Casa Albă pe tema reformei fiscale republicane, președintele a sunat din Asia. Atunci, bancherul de afaceri și totodată președintele National Economic Coincil (NEC) Gary Cohn l-a pus pe șeful statului pe ”speaker”. Senatorul a povestit că grupul l-a ascultat pe președinte vorbind timp de un sfert de oră, iar ”președintele vorbea în continuare”. Atunci, el afirmă că i-a sugerat lui Cohn să ridice receptorul și să-i spună ”Domnule președinte, sunteți strălucitor! Dar pierdem contactul și cred că vă vom pierde acum, așadar la revedere”.

Guvernul britanic a redus estimările de creștere economică

Guvernul britanic a redus estimările referitoare la creșterea economică și a revizuit în creștere planurile de împrumut până în anii 2020, dar ministrul de Finanțe a anunțat o serie de măsuri de suplimentare a cheltuielilor, pentru a recâștiga alegătorii, relatează Reuters. Hammond a fost supus unor presiuni puternice de a se folosi de declarația referitoare la buget, susținută miercuri în Parlament, pentru a recâștiga simpatia populației pentru premierul Theresa May. Unii parlamentari, încă nemulțumiți de eșecul conservatorilor în alegerile de iulie, ceruseră chiar demiterea lui Hammond pentru politica sa precaută față de Brexit și finanțele publice. Hammond a părut însă relaxat și a făcut chiar și glume, în timp ce a anunțat că îi va ajuta pe britanici prin eliminarea unei taxe impuse în cazul a 80% din achiziițiile unei prime locuințe, menținerea neschimbată a accizei pe carburanți și majorarea fondurilor alocate asistenței medicale. De asemenea, au fost alocate 44 de miliarde de lire sterline, dintre care 15 miliarde de lire vor fi fonduri noi, pentru o perioadă de cinci ani, în vederea construcției de 300.000 de locuințe pe an, până la jumătatea anilor 2020, în contextul unui deficit acut de locuințe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.