Economic

Tichetele de vacanță se amână pentru 2018, iar scădere TVA în 2019

Ziarul de Vrancea
29 iun 2017 1224 vizualizări

Noul program de guvernare prezintă modificări majore față de varianta din ianuarie 2017

Noul program de guvernare al coaliției PSD-ALDE, redactat odată cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, conține noutăți majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru guvernul Grindeanu. În materie fiscală, execuția bugetară modestă din primele cinci luni i-a făcut pe liderii PSD să amâne aplicarea unor măsuri promise încă din campania electorală pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanță pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel târziu finalul anului 2018, în timp ce reducerea TVA de la 19% la 18% este amânată până în 2019, adică cu un an. Programul de guvernare al noului guvern pune capăt ideii impozitului global pe gospodărie, promițând, în schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odată cu creșterea salariului minim la 2.000 lei - față de 1.510 lei în prima variantă - și reducerea numărului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice și 40 pentru firme. "Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020",arată noul program de guvernare. PSD prevede în principal creșterea masivă a veniturilor bugetarilor și a pensionarilor, propunând un grafic accelerat de majorare, cu o primă etapă de la1 iulie 2017. "Punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei",arată documentul menționat. În plus, PSD promite extinderea regimului aplicat în prezent în IT, de impozit zero pe venituri, și pentru medici. "Începând cu 2018 propunem extinderea neimpozitării venitului și pentru medici", arată documentul.

Reducerea TVA se amână

Programul nou de guvernare amână reducerea TVA de la 19% la 18% de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019. PSD promite și extinderea cotei TVA de 5% pentru "vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120 mp), și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018". În prezent, România are trei cote de TVA: cota standard de 19% și două cote reduse, de 9%, respectiv 5%, permise de Uniunea Europeană. PSD renunță, în programul nou de guvernare, la introducerea cotei 0% în plus față de cotele actuale, măsură cuprinsă în programul de guvernare din ianuarie. Noul program de guvernare prevede, în schimb, o taxă nouă, de solidaritate, din 2018, însă nu prevede clar nici nivelul, nici scopul noii taxe și nici cui i se va aplica. O altă măsură promisă de PSD ăn campania electorală, de acordare a unui tichet de vacanță fiecărui bugetar în acest an, este modificată semnificativ în noua variantă a programului de guvernare. Noul program indică aplicarea măsurii abia în 2018. "Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei valabil până la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017", arată documentul. PSD primite, în schimb, că bugetele instituțiilor publice "vor cuprinde obligatoriu, începând cu 2018, alocări financiare pentru dotarea și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru cei aflați în slujba statului".

Se vor crea două fonduri de investiții

Principala măsură pentru stimularea investițiilor publice prevăzută în programul inițial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăși 10 miliarde euro la orizontul anului 2020. Măsura este deja în întârziere, însă este păstrată în noul program. Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strânge fonduri și din emisiuni de obligațiuni sau din vânzarea de active neperformante precum case de odihnă și hoteluri. Cele mai mari investiții ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, în următorii patru ani ar urma să se realizeze în sănătate, sector în care PSD promite construcția unui spital republican și a opt spitale regionale. Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru construcția de autostrăzi și căi ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. Marea noutate a noului program de guvernare este crearea unui al doilea fond. "Alături de FSDI, cel târziu în primul trimestru din 2018, se va crea un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care în prezent sunt administrate de AVAS, dar și companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicției europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producție și distribuție nu pot fi administrate de aceeași enitate, evitânduse în acest fel comportamentul de monopol", arată documentul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.