Economic

Schemele Ponzi: Definiție, exemple și cum să le evitați

Ziarul de Vrancea
13 sep 2024 751 vizualizări
Foto:https://images.unsplash.com
Foto:https://images.unsplash.com

Imaginați-vă: prietena dvs. vă prezintă o afacere pe care o numește „o idee de investiție foarte profitabilă, cu randamente uimitoare și riscuri foarte mici”. Valoarea investiției pare rezonabilă, dar nu dispuneți de întreaga sumă în acest moment.

Vă amintiți rapid că puteți accesa credite rapide într-o perioadă scurtă de timp deoarece aveți un scor de credit excelent, așa că solicitați unul deoarece nu doriți să ratați această oportunitate de investiție aparent uimitoare. Câteva luni mai târziu, schema de investiții eșuează și vă pierdeți banii în acest proces. 

Cu toate acestea, rămâneți cu un împrumut de plătit, care vă afectează scorul de credit și, în cele din urmă, calitatea finanțelor dumneavoastră. Așadar, cum puteți evita să intrați într-o astfel de încurcătură financiară? Acest articol va face lumină cu privire la ce este o schemă Ponzi, cum să vă protejați de această înșelătorie financiară și vă va oferi câteva sfaturi despre cum să identificați o schemă Ponzi. 

Ce este o schemă Ponzi?

O schemă Ponzi este o strategie frauduloasă de investiții menită să îmbogățească primii investitori prin luarea de bani de la viitorii investitori pentru a face să pară că primii investitori au câștigat mulți bani. Două dintre cele mai mari scheme Ponzi din lume sunt infama schemă Ponzi a lui Bernie Madoff și recenta escrocherie OneCoin. Planul spune că investitorii vor primi o mulțime de bani înapoi cu un pericol minim de prăbușire. Acest plan funcționează deoarece investitorii potențiali aud cum investitorii inițiali au făcut o mulțime de bani. Planul va eșua întotdeauna atunci când nu mai intră capital nou, ceea ce face dificilă continuarea plății profiturilor pretinse.

Cinci strategii comune de marketing pentru schemele Ponzi

Cea mai comună procedură de operare a unei escrocherii Ponzi este modul în care își atrag investitorii, mințind că investitorii și profitabilitatea sunt în continuă creștere. Dar cum anume poate o schemă Ponzi să adune o întreagă forță de investitori cu o operațiune comercială care este deopotrivă simplă și obscură? Prin aplicarea unor metode de manipulare psihologică și tehnici de persuasiune utilizate pe scară largă, care includ următoarele.

1. Tehnici de marketing rapide, cu presiune ridicată.

Adevărul este că un consilier de investiții de încredere nu ar trebui să vă forțeze să luați decizii de investiții imediat sau pe un capriciu. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de schemele Ponzi, investitorului potențial i se dă impresia că există un sentiment de urgență și exclusivitate atunci când i se prezintă oferte cu durată limitată sau unice care sunt disponibile doar pentru un număr restrâns de persoane. Schemele Ponzi sunt bune la promovarea ofertelor exclusive din interior este o strategie eficientă de strângere de fonduri.

2. Tehnica bogățiilor fantomă.

Acesta este un truc folosit pentru a-i face pe oameni să creadă că se pot îmbogăți și pot trăi o viață luxoasă într-o perioadă foarte scurtă și cu un efort minim. Strategia de marketing prezintă un plan care este adesea prea frumos pentru a fi adevărat. În unele cazuri, personalul lor de vânzări poate chiar să te insulte sau să te contrazică, spunându-ți lucruri de genul „Nu te vei îmbogăți niciodată fără să-ți asumi un risc,” împingându-vă să luați decizii financiare nerezonabile..

3. Abordarea reciprocității

Această tactică presupune oferirea unei mici favoruri în schimbul unei mari favoruri. De exemplu, schema Ponzi ar putea oferi o reducere în schimbul unei investiții parțiale instantanee.

4. Tactica rarității

Veți găsi adesea vânzători ai schemei Ponzi care spun că există o ofertă limitată sau o perioadă limitată de timp pentru a-i face pe oameni să simtă că trebuie să ia decizii de investiții rapid. Acest lucru îi determină adesea pe cei care nu bănuiesc nimic să dea banii lor schemelor Ponzi înainte de a-și efectua cercetările necesare.

Din acest motiv, persoanele care cad pradă schemelor Ponzi prezintă adesea următoarele caracteristici:

  1. Au investiții cu risc ridicat, cum ar fi acțiuni de tip penny, bilete la ordin, contracte futures, opțiuni sau investiții private în valută. 
  2. Adesea primesc sfaturi financiare și de investiții de la prieteni, familie și colegi.
  3. Sunt mereu deschiși la informații noi și ieftine despre investiții (cum ar fi seminariile gratuite).
  4. Rareori fac cercetări înainte de a investi, cum ar fi să cerceteze trecutul investiției și al promotorului.
  5. Nu pot detecta trucurile psihologice care le sunt aplicate de către vânzători.

Conștientizând și evitând acești factori-cheie de risc de fraudă financiară, vă puteți reduce șansele de a deveni o victimă.

Steaguri roșii: Cum să identificați și să evitați schemele Ponzi

Există câteva lucruri pe care toate escrocheriile Ponzi le au în comun. Ar trebui să țineți cont de următoarele:

Concluzie

Recunoscând și evitând aceste indicii clare ale unei scheme Ponzi, vă puteți proteja banii de mâinile frauduloase ale infractorilor financiari. Ca regulă generală, nu vă investiți niciodată banii într-o afacere pe care nu o înțelegeți pe deplin sau care pare prea frumoasă pentru a fi adevărată. Întotdeauna aveți încredere în instinctele dvs. atunci când vine vorba de banii dvs. și cercetați temeinic înainte de a injecta orice sumă într-un plan de investiții. 

Întrebați de istoricul firmei de brokeraj de investiții, de anii de experiență și de proiecțiile viitoare. Întrebați cum au obținut capitalul inițial și cum și-au construit profiturile de-a lungul timpului. Dacă investitorul nu este dispus să divulge aceste informații, luați-l ca pe un semn să abandonați acel plan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.