Economic

Salariile medii din sectorul privat au crescut cu 7%

Ziarul de Vrancea
4 aug 2017 567 vizualizări

Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software, arată un studiu Smartree

Salariile medii din sectorul privat au crescut în primul semestru din acest an cu 7% față de aceeași perioadă din 2016, potrivit unei analize publicate ieri de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de resurse umane, care mai arată că principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie dar și posibilele negocieri salariale inițiate la finalul anului trecut. “Distribuția creșterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% în T1 (ianuarie-martie 2017) și doar 2% în T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software”, se mai arată în analiză. Potrivit Smartree, și numărul angajărilor s-a majorat, în medie, cu 13% în primul semestru din acest an, în principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice înregistrate în primul trimestru al anului. “Printre piețele în care numărul de angajați a crescut constant se află centrele de cercetare și dezvoltare din domeniul auto și nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă și pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuși, angajări s-au făcut și în retail sau pharma. Industriile în care numărul de angajări a stagnat în prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, a declarat directorul general al Smartree, Adrian Stanciu. La nivelul companiilor analizate, indicatorul “starea economiei”, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11%. Romȃnii care lucrează în mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, în ultimele șase luni. „Mai exact, cu 15%, respectiv 5% în plus față de aceeași perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut același trend pozitiv, înregistrȃnd o evoluție de 13% în prima parte a anului. Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente”, se mai arată în raport. Pentru realizarea raportului Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, au fost luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro. Câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a scăzut cu 3 lei în luna mai față de nivelul din luna precedentă, până la 2.363 lei (519 euro), iar ritmul anual de creștere a accelerat la 14,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.