Economic

Românii pierd anual despăgubiri de 22 milioane euro

Ziarul de Vrancea
15 feb 2018 638 vizualizări

Cea mai mare parte a călătorilor români nu știu că au dreptul la despăgubiri în cazul în care zborul lor are întârzieri

La nivelul anului trecut, s-au înregistrat 782 de incidente în care pasagerii au pierdut zborul de legătură și zile de concediu și au suportat costuri suplimentare pentru întoarcerea acasă, arată datele companiei Flight Refund, specializată în obținerea de dezbăgubiri în acest sector. Potrivit acesteia, călătorii din România pierd anual despăgubiri de aproximativ 22 milioane de euro la care sunt îndreptățiți când zborurile lor sunt anulate, întârziate sau supravândute. Oficialii companiei spun că cea mai mare parte a călătorilor români nu știu că au dreptul la despăgubiri în cazul în care zborul lor are întârzieri sau este anulat. ”Atât zborurile către destinațiile externe, cât și cele locale, au înregistrat creșteri cu două cifre în ultimii ani. 2017 reprezintă un record absolut pentru industria aeriană din România – traficul de pasageri de pe toate aeroporturile din țară a depășit 20 de milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 23%, față de anul anterior”, spun oficialii companiei. Datele Flight Refund, companie dedicată rezolvării cererilor îndreptățite ale călătorilor privind serviciile companiilor aeriene, arată că anul trecut au existat 782 de zboruri întârziate sau chiar anulate. În aceste situații, potrivit Regulamentului European 261/2004, pasagerii sunt îndreptățiți să primească din partea companiei aeriene o compensație de până la 600 de euro pentru zborurile efectuate în ultimii trei ani. “Din nefericire, un procent foarte mic - sub 1% dintre pasageri - cunoaște faptul că poate primi astfel de compensații. De asemenea, călătorii nu știu că pot apela gratuit la ajutor de specialitate și primi banii într-un termen rezonabil. Pentru anul trecut, în cazul celor 782 de zboruri cu probleme, aproximativ 500 dintre acestea s-au calificat pentru compensare, ceea ce înseamnă că, pe baza estimărilor noastre, cei care au dreptul la despăgubiri au pierdut circa 22 milioane de euro”, a declarat Anikó Bolyó, director general Flight Refund. Compania percepe doar fee-ul de succes, încasat din compensația plătită de operatorul aerian, indiferent de calea prin care a fost obținută compensația, fie ca răspuns la cererea de compensare sau în urma unui proces, spun reprezentanții acesteia. „Alternativele pentru solicitarea despăgubirilor sunt ori mai costisitoare (angajarea unui avocat) ori mai anevoioase (demers personal)”, mai spun ei. Potrivit lui Anikó Bolyó, chiar dacă pasagerii își cunosc drepturile, solicitarea compensației este un proces legal lung și anevoios, care necesită o cunoaștere amănunțită a dreptului internațional, devenind, astfel, o rută descurajantă pentru majoritatea călătorilor. Serviciul Flight Refund a fost înființat în 2012, de către două persoane particulare, economistul și specialistul în comunicare Barbara Schulhof și Tamás Doffek, investitor particular. Ce doi au constatat că nici măcar pasagerii care zboară în mod regulat nu știu ce drepturi au, respectiv ce despăgubiri li se cuvin în cazul anulării/întârzierii unei curse.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.