Economic

România riscă o procedură de infringement dacă plata defalcată a TVA va fi obligatorie

Ziarul de Vrancea
3 oct 2017 618 vizualizări

România riscă declanșarea unei proceduri de infringement pentru încălcarea directivelor europene dacă va implementa plata defalcată a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, a declarat, marți, Daniel Anghel, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Acesta a arătat că, marți dimineață, s-a anunțat că, din 450.000 companii înregistrate în scopuri de TVA, numai 175 au optat pentru acest lucru. "În forma în care este în vigoare acum, România este singura țară din Europa care o aplică la modul general și obligatoriu. Aceasta ar însemna un infringement pentru încălcarea directivelor europene. Aceasta deoarece, în primul rând, există în jurisprudența europeană un principiu numit al proporționalității, iar noi considerăm că această măsură nu este proporțională cu scopul său, spre exemplu amenda de 50% din valoarea TVA care trebuie să fie plătită dacă nu ești în sistem este cu totul neproporțională în comparație cu scopul urmărit", a adăugat Anghel. Al doilea lucru pentru care oficialul FIC crede că România riscă o procedură de infringement este că non-rezidenții vor fi obligați să-și deschidă conturi bancare în țara noastră, ceea ce contravine principiului liberei circulații a capitalului în Uniunea Europeană, așa cum prevede tratatul de aderare."În al treilea rând, faptul că intervii între doi agenți economici cu un cont bancar obligatoriu de TVA înseamnă că, practic, schimbi regulile din directiva privind TVA și trebuie să ceri acordul Comisiei Europene pentru asta", a arătat reprezentantul FIC. Întrebat care ar putea fi beneficiile acestei măsuri, Anghel a arătat că, la nivel declarativ, scopul măsurii este reducerea evaziunii fiscale, însă este nevoie de măsuri suplimentare pentru a se ajunge aici. "Split TVA, ca și concept, are în substanță și reducerea evaziunii fiscale. Practic, însă, pentru a urmări acest scop, de reducere a evaziunii fiscale, ar trebui ca ANAF să aibă o analiză de risc performantă care să fie automatizată și care să răspundă în timp real, pentru că, în acele trei zile, ei ar trebui să recunoască profilul unui potențial evazionist și atunci am putea să spunem că acest sistem de split TVA urmărește și reducerea evaziunii fiscale. Până în momentul în care analiza de risca a ANAF nu este una informatizată, cu baze de date integrate cu mai multe autorități, îmi este greu să cred că în trei zile vor avea suficiente informații să își dea seama de profilul acelui contribuabil. Aici este marea problemă", a mai spus Anghel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.