Economic

România a căzut șase locuri în clasamentul competitivității sub Guvernul PSD

Ziarul de Vrancea
29 sep 2017 586 vizualizări

 țara noastră se află cu 19 locuri în urma Bulgariei n deficitul s-a dublat, ratele la credite au crescut, prețul la combustibili s-a majorat, observă un europarlamentar

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că România a căzut șase locuri în Clasamentul global al competitivității sub Guvernul PSD - ALDE, ocupând anul acesta locul 68 din 137 potrivit Raportului "Indexul Global al Competitivității 2017 - 2018", publicat de Forumul Economic Mondial.

"Raportul ne arată că România se află sub Polonia și Bulgaria și în ceea ce privește infrastructura, sănătatea, educația, eficiența pieței forței de muncă și inovarea. Sunt exact domeniile la care investitorii se uită și de care țin cont atunci când vor să investească sau să își extindă activitatea într-o țară. Guvernul PSD — ALDE trebuie să înțeleagă că acestea sunt efectele lipsei reformelor economice și a investițiilor în educație și infrastructură. În loc să întărească economia și să creeze condiții favorabile mediului de afaceri, tot ce vedem din partea actualului Guvern sunt creșteri de salarii și cheltuieli guvernamentale nesustenabile, o îndatorare tot mai mare la dobânzi tot mai crescute și un cadru fiscal lipsit de predictibilitate. Prin aceste măsuri, PSD și ALDE alungă investitorii și aceștia vor alege să investească în alte țări din regiune unde găsesc condiții mai bune și predictibilitate, adică opusul a ceea ce le oferă guvernarea PSD — ALDE", afirmă Siegfried Mureșan, citat de Agerpres.

Potrivit europarlamentarului, în competiția pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente, România se află cu mult în urma contracandidaților săi. "Vrem să relocăm de la Londra în România Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), dar România este codașă la cele mai importante capitole de care se ține cont când se decide o astfel de relocare, ne aflăm cu mult în urma contracandidaților noștri chiar țări din regiune, nu mai vorbesc despre Viena, Amsterdam, Barcelona sau Milano. În 9 luni de guvernare a PSD și ALDE am căzut 6 locuri în Clasamentul global al competitivității și ne aflăm cu 19 locuri în urma Bulgariei. Deficitul s-a dublat de la începutul anului până în prezent, ratele la creditele imobiliare și cu dobândă variabilă cresc și ele în condițiile în care indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânda, aproape s-a dublat în ultimele 8 luni, de la 0,8% la 1,46%, prețul la combustibili a crescut, ceea ce produce un efect în lanț de creștere a tuturor prețurilor", susține Siegfried Mureșan.

Suprafața de teren agricol irigat a ajuns anul acesta la 600.000 de hectare

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima, a declarat, vineri, la Galați, că dacă anul trecut suprafața de teren agricol irigat a fost de 200.000 de ha, anul acesta, prin acordarea gratuită a apei, s-a ajuns la 600.000 de teren agricol irigat. Totuși, secretarul de stat a precizat că obiectivul de creștere anul acesta a suprafeței agricole irigate la un milion de hectare nu a fost atins întrucât cei mai mulți fermierii nu dispun de echipamentele necesare irigării. "Noi aveam așteptări de peste 1 milion ha, dar am văzut că nu se poate îndeplini acest obiectiv pentru că agricultorii au fost luați pe nepregătite. Pe de o parte ne solicitau «Dați-ne scutire la energie pentru apă sau să găsiți o metodă de acordare astfel încât să  avem apa mai ieftin». Am găsit, am dat-o gratuit. În schimb ei nu erau pregătiți cu mijloacele de aplicat apa, cu echipamente, utilaje, instalații", a afirmat Dima.

Pentru ca suprafața irigată să crească, astfel încât să fie atins și obiectivul de un milion de hectare de teren irigat, Ministerul Agriculturii a introdus o nouă condiție  în cadrul submăsurii 4.3, privind irigațiile, astfel încât minim 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziția de instalații de irigat. "Având în vedere că anul acesta nu am ajuns la suprafața pe care am estimat-o, având în vedere apa pe care am băgat-o pe canale, în submăsura 4.3, cea care e specifică irigațiilor, am introdus condiția ca cel puțin 30% din valoarea proiectului să poată să achiziționeze de instalații de irigat, iar în această măsură ajutorul financiar e de 100%. Dar până acum se puteau realiza doar obiective de infrastructură, eu știu - să intervii asupra conductelor stațiilor de pompare, dar acum le dăm voie să  achiziționeze și echipamenetele de irigat organizațiilor udătorilor de apă sau Federația udătorilor de apă, astfel încât aceste organizații să poată prin echipamentele achziționate să mărească suprafața pe care o vor iriga", a mai spus Dima

Indicele Robor a atins cel mai mare din ianuarie 2015

Creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins această valoare în 21 ianuarie 2015. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,69%, cel mai mare nivel din octombrie 2015. Și acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile. El a atins nivelul de 1,35% miercuri, iar joi a ajuns la 1,57%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.