Economic

Programul Tomate va fi prelungit până pe 15 iunie

Ziarul de Vrancea
21 mai 2017 1425 vizualizări

 'Da, rămâne 15 iunie, o dată pe care noi am considerat-o necesară a prelungi actul normativ, dat fiind temperaturile scăzute din această primăvară”, a declarat ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ieri, la Cefa, că a fost prelungit până în data de 15 iunie termenul de depunere a documentației pentru Programul Tomate. 'Da, rămâne 15 iunie, o dată pe care noi am considerat-o necesară a prelungi actul normativ, dat fiind temperaturile scăzute din această primăvară. Programul acesta este pentru prima dată introdus în România, pe opt ani, și pentru a da viață acestui program și a satisface cerințele producătorilor am considerat că este util să prelungim până pe 15 iunie. În acest sens, am realizat un proiect de act normativ, l-am lansat în dezbatere publică, cât de curând va primi aprobarea guvernului, iar producătorii agricoli vor putea beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri pătrați cultivați cu tomate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat recent o propunere privind prelungirea termenului limită de depunere a documentației pentru subvențiile vizând cultivarea roșiilor în solarii, de la 31 mai la 15 iunie. Ministrul a motivat că a primit solicitări pentru prelungirea termenului din cauza valului de temperaturi scăzute înregistrate pe arii extinse din țară în ultimele luni, fapt care a îngreunat valorificarea tomatelor de către unii mici fermieri în termenul necesar obținerii subvenției. În județul Bihor sunt peste 190 de cultivatori de legume în spații protejate din Bihor care au depus cereri de finanțare. Primii care au ieșit cu roșii timpurii pe piață sunt legumicultorii din Tămășeu, Roșiori și Sălard. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate în spații protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate de minimum 1.000 mp; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primării; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai, inclusiv și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

 

Fondul Proprietatea vrea să mulgă Hidroelectrica până la ultimul strop

 

Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar al Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, vrea ca producătorul de energie să repartizeze acționarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor, rezultat care a depășit 1 miliard de lei, la care se adaugă încă 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare. Subiectele vor fi supuse aprobării în Adunarea Generală a Acționarilor ce va avea loc pe 26 mai. Anul trecut, profitul net al companiei a depășit 1 miliard de lei. ”Încă se fac calcule. Noi nu am făcut nicio propunere. Ministerul Energiei (acționarul majoritar, n.r.) ar putea propune ca Hidroelectrica să dea dividende în cuantum de 90% din profitul net realizat anul trecut și de maximum 500 milioane lei din rezerve, față de 1 miliard lei cât este propunerea FP”, au declarat pentru News.ro surse din rândul acționarului majoritar. De altfel, subiectele se află pe ordinea de zi a ședinței AGA publicată pe site-ul Hidroelectrica, convocatorul fiind completat la solicitarea FP. Astfel, unul din puncte prevede aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acționarilor aferent anului trecut sub formă de dividende. Un alt subiect presupune ”aprobarea distribuirii sumei de 1 miliard de lei către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare”. Documentul subliniază totodată că dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net realizat anul trecut. Avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societății, spunea recent că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, și nu de 90% cum a decis Guvernul în ceea ce privește companiile de stat. Hidroelectrica are acum rezerve de 2,2 miliarde lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, au anunțat recent reprezentanții companiei. În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei și un profit brut de 1,5 miliarde lei. Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de județe și are o pondere de 30-31% din producția de energie electrică la nivelul țării. Societatea are șapte sucursale și o putere instalată de 6.442 MW. Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câștig trimestrial obținut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare față de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru. Pentru întregul an 2017, Hidroelectria și-a propus să obțină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.