Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: OMV Petrom și Ford România au semnat un parteneriat strategic

Ziarul de Vrancea
16 oct 2017 1314 vizualizări

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, și Ford România, filiala grupului american Ford Motor Company, au anunțat luni semnarea unui memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic, care vizează, printre altele, alimentarea cu carburanți Petrom a noilor autoturisme Ford EcoSport produse la Craiova

”Primele demersuri în cadrul parteneriatului dintre OMV Petrom și Ford România vizează alimentarea cu carburanți Petrom, produși în România, a noilor autoturisme Ford EcoSport, model care a cărui producție a fost lansată oficial pe 12 Octombrie, la fabrica Ford din Craiova”, se arată în comunicat. Astfel, vehiculele Ford produse la Craiova vor pleca din fabrică alimentate inițial cu carburanți Petrom. Totodată, după semnarea acestui memorandum, în incinta fabricii de la Craiova va funcționa o stație de alimentare cu carburanți Petrom, destinată liniei de producție. Memorandumul definește mai multe aspecte ale cooperării dintre cele două branduri.

Chiriile în centrele universitare cresc cu 25% începând cu luna septembrie

Prețurile chiriilor în centrele universitare cresc în fiecare an, începȃnd cu luna septembrie, în medie cu 25%, comparativ cu lunile de vară, odată cu începerea anului universitar, conform datelor platformei imobiliare Wizmo.ro. Astfel, chiriile din orașe precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov au înregistrat în această toamnă o creștere de 20-25% față de lunile de vară, capitala având cele mai mari creșteri. “Cei care aleg să studieze în București, caută proprietățile situate cȃt mai central (Universitate, Romană) unde prețurile chiriilor sunt între 400 și 550 de euro la apartamentele de 2 camere. Pe locul doi se află locuințele situate în apropierea stațiilor de metrou, în special cele de pe magistrala Pipera-Berceni, unde chiria costă aproximativ 500 de euro pentru 3 sau chiar 4 camere”, a declarat directorul general al agenției imobiliare Silver House Invest, Monica Răschitor, în cadrul comunicatului. Cele mai importante criterii în alegerea unui apartament sunt proximitatea față de metrou, mijloace de transport în comun sau centrele universitare, potrivit studiului. În București, cartierele Militari și Crângași sunt variante populare printre studenții la Politehnică, care reduc, astfel, atȃt cheltuielile cu transportul cât și pe cele aferente locuințelor din centrul orașului. Perioada de vârf în evoluția prețului chiriilor este octombrie-noiembrie, interval în care prețurile chiriilor pot crește chiar și cu 35%, în funcție de poziția imobilului și dotările acestuia. Cei mai mulți dintre studenți aleg să împartă chiria cu alți colegi având în vedere costurile de pe piață, potrivit studiului. “Bugetul lunar alocat chiriei de către un student, este, în medie, de aproximativ 90 de euro în Brașov, 100-110 euro în Constanța, 180 euro în Cluj și 150 euro în București, în situația clasică în care apartamentul este împărțit de mai multe persoane. Aproximativ 80% dintre studenți aleg să locuiască cu cel puțin încă un coleg, iar proprietățile preferate sunt apartamentele de 2 sau 3 camere”, a declarat directorul general CAI Imobiliare, Ștefan Pop. Garsonierele sunt alese preponderent de către cei care stau singuri. Astfel, un student care alege să închirieze singur o garsonieră în București plătește în medie 250 de euro lunar. În ceea ce privește prețul mediu de închiriere al apartamentelor de 2 camere adăugate pe platforma Wizmo.ro, în perioada 15 august-15 septembrie 2017 acesta a fost de 485 de euro în Cluj și 500 în București, iar al celor de 3 camere, de 650, respectiv 700 de euro, potrivit directorului general al CEO Wizmo.ro, Maarten Deboo.

Grupul Digi ia un împrumut pe termen scurt de 200 milioane euro

Digi Communications NV (simbol bursier DIGI) a anunțat luni că, pe 13 octombrie, RCS&RDS, împreună cu subsidiara din Ungaria, DIGI Távközlési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Digi Kft.), și Citibank N.A., London Branch și ING Bank NV, au încheiat un împrumut pe termen scurt cu două facilități în valoare agregată de 200 milioane euro („împrumut bridge 2017"). Din acestă sumă, 140 milioane euro vor fi folosite pentru achiziția operatorului de telecomunicații din Ungaria, Invitel Tavkozlesi Zrt. ”Una dintre facilități, în valoare de 140 milioane euro, a fost obținută pentru a finanța achiziția operatorului de telecomunicații din Ungaria, Invitel Tavkozlesi Zrt., de către Digi Kft.,tranzacție cu privire la termenii căreia am informat actionarii si investitorii pe data de 21 Iulie 2017”, arată comunicatul transmis luni Bursei de Valori București. Cealaltă facilitate, în valoare de 60 milioane euro, a fost obținută pentru ”scopuri generale corporative ale societății, precizează societatea”. Împrumutul Bridge 2017 are o maturitate de un an și poate fi extins pentru o perioadă suplimentară de până la șase ori 12 luni. Digi Communications NV, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, a raportat un profit net de 31,8 milioane euro în primul semestru al acestui an, de aproape cinci ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, în contextul avansului veniturilor obținute în România din serviciile de telecomunicații mobile. Totodată, în perioada ianuarie-iunie, veniturile totale ale grupului au crescut cu 12%, până la 454 milioane euro. Profitul din activități operaționale a fost 56 milioane euro în primele șase luni, cu 52,6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Grupul este activ în România, Ungaria, Spania și Italia. În 16 mai, acțiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), au intrat la tranzacționare pe BVB, în urma finalizării celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) derulată de o companie privată pe piața de capital românească. Prețul acțiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acțiune, la acest preț, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Alro a investit 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la BVB

Alro SA (simbol bursier ALR), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia și Peninsula Scandinavă), a anunțat luni că a investit în total peste 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la Bursa de Valori București (BVB), din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002. De asemenea, cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari și un profit net de 780 de milioane de dolari. Alro aniversează 20 de ani de la listarea acțiunilor companiei la Bursa de Valori București (BVB). „În acești 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică. (...) Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noștri din Europa, am reușit, prin investiții masive, prin programe de cercetare interne și datorită angajaților noștri, să ne creștem eficiența, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe piețe exclusiviste. Această strategie va continua și pe termen lung, continuând să ne concentrăm pe diversificarea portofoliului, pe creșterea eficienței și pe reducerea amprentei de mediu”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA. La rândul său, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, spune că Alro este una dintre primele companii de importanță națională care s-au listat la Bursa de Valori București încă din primii ani de funcționare a BVB. Producția totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat, de peste 4,5 milioane de tone. ”Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deține propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină – Alum Tulcea și propria divizie de procesare a aluminiului. Investițiile masive realizate de companie au făcut ca Alro să crească producția de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone, în 1997, la 207.000 de tone, în 2016”, spun oficialii producătorului de aluminiu. Mai mult, compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât și pe cel de aluminiu procesat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.