Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:OMV Petrom respinge acuzațiile potrivit cărora ar fi prejudiciat statul cu 7 miliarde de lei

Ziarul de Vrancea
10 nov 2017 653 vizualizări

OMV Petrom respinge vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat, vehiculate în ședința de joi a Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE, potrivit unui comunicat al companiei, remis joi seară AGERPRES.

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat în cadrul audierilor de joi că a prezentat comisiei un document potrivit căruia OMV Petrom ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 7 miliarde de lei. În replică, oficialii OMV Petrom spun că, de-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate: "Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente". Reprezentanții companiei prezintă în continuare câteva cifre privind impactul asupra veniturilor la bugetul de stat și asupra economiei în ansamblu, din 2005 până în prezent. Este vorba despre 24,5 miliarde de euro plătiți la stat sub formă de taxe, impozite, contribuții sociale și dividende cuvenite acționarului statul român, precum și 13,5 miliarde de euro investiții. "Marea majoritate a investițiilor au vizat producția în România de țiței, gaze, carburanți și electricitate, contribuind astfel la menținerea unui grad redus al dependenței României față de importurile energetice", se mai arată în comunicat. Potrivit sursei citate, OMV Petrom are o contribuție semnificativă la asigurarea securității energetice a României, acoperind 40% din necesarul național de țiței, gaze ți produse petroliere. "Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din București și la cea din Londra, cu investitori locali și internaționali, iar astfel de acuzații nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât și acționarilor săi, inclusiv statului român", au adăugat oficialii companiei. Compania austriacă OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra. Joi, în cadrul Comisiei de anchetă asupra activității ANRE, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent.

Chirițoiu: Reducerile de Black Friday vor fi monitorizate

Reducerile de Black Friday vor fi monitorizate de Consiliul Concurenței, a anunțat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, care a explicat că se va urmări dacă ofertele sunt reale, iar imediat după Black Friday, Consiliul va face public un raport cu privire la comerțul electronic. Anul acesta, în România, Black Friday va avea loc pe 17 noiembrie. „Partea bună este că, într-adevăr, comerțul electronic e în expasiune la noi. Nu vrem să omorâm Black Friday, nu vrem să omorâm comerțul electronic. Vrem să ne asigurăm că funcționează bine, să vedem cum poate fi îmbunătățit", a anunțat Chirițoiu la Digi 24. El a explicat că ceea ce va urmări Consiliul Concurenței se referă la respectarea legislației și la reducerea aplicată unui preț inițial real al produselor. "La ce ne uităm? Să vedem dacă reducerile sunt reale, dacă se respectă legislația care spune că atunci spui că ai făcut o reducere trebuie ca reducerea să se facă față de la un preț care a fost real și a funcționat o perioadă îndelungată de timp", a precizat șeful Consiliului Concurenței. El a menționat că nu este vorba despre un avertisment, dar consideră că "este bine să știe lumea că sunt autorități ale statului care monitorizează situația".

O nouă aplicație Google simplifică transferul de fișiere între telefoane

Noua aplicație Google Files Go este un manager de fișiere care facilitează eliberarea spațiului și transferul de fișiere între telefoane. Google lucrează în prezent la o nouă aplicație. Se numește Files Go și este un manager de fișiere care oferă un set de facilități care o recomandă celor care dețin un telefon cu spațiu de stocare redus. Files Go este la bază un manager de fișiere care permite utilizatorilor să-și regăsească și să-și gestioneze fișierele stocate pe telefon – să copieze, să mute și să șteargă imaginile, filmele și orice alte tipuri de fișiere. Dincolo de această opțiune de bază, Files Go oferă două alte facilități. Prima dintre acestea este eliberarea a spațiului de stocare prin ștergerea automată a fișierelor temporare sau duplicate ori a aplicațiilor care nu mai sunt folosite. Cea de-a doua este o funcție de transfer al fișierelor de pe un telefon pe altul. Operațiunea este gândită pentru a fi ușor de folosit pentru majoritatea utilizatorilor și folosește în acest sens conexiunea Bluetooth a telefonului. Deși Google nu a comunicat nimic oficial în acest sens, aplicația Files Go ar putea fi inclusă pe lista aplicațiilor de bază, care sunt preinstalate pe telefoanele comercializate de compania americană și partenerii acesteia. Files Go se află în stadiu beta de testare dar este disponibilă deja în magazinul de aplicații pentru Android, putând fi deja instalată de utilizatori.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 11,3%

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 11,3%, în primele nouă luni din anul 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate vineri. Majorarea s-a datorat creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (plus 27,7%), industria bunurilor intermediare (plus 15,7%), industria bunurilor de capital (plus 9,1%) și industria bunurilor de uz curent (plus 3,5%). Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 5,1%, ca urmare a majorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (plus 68,9%) și industria bunurilor intermediare (plus 15,1%). Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (-2,3%) și în industria bunurilor de uz curent (-0,9 %). De asemenea, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 10%, pe fondul rezultatelor consemnateîn industria bunurilor de folosință îndelungată (plus 21,5%), industria bunurilor de uz curent (plus 10,4%), industria bunurilor intermediare (plus 10%) și industria bunurilor de capital (plus 9%).

Cel mai mare risc din jurul bitcoin

Cel mai mare risc legat de bitcoin ar putea fi costul energiei asociat activităților de minerit al monedei virtuale și nu bula speculativă creată în jurul acesteia, relatează Bloomberg. În timp ce cotația bitcoin, cea mai atractivă monedă virtuală, se apropie de 8.000 de dolari pe unitate, prețul necesar pentru ca mineritul să fie profitabil va ajunge la sumele uriașe de 300.000-1,5 milioane de dolari, până în 2022, conform tendințelor actuale de creștere și al electricității utilizate”, a arătat Christopher Chapman, analist la Citigroup. În acest ritm, consumul implicat va ajunge la nivelul celui din Japonia, pe termen lung. ”Nu credem că pot fi atinse aceste nivele de minerit și că guvernele vor reglementa/taxa minerii, pentru reducerea consumului de energie”, a afirmat Chapman într-un email. Mineritul, combinat cu rețelele blockchain, formează coloana vertebrală a monedei virtuale, facilitează tranzacțiile și mențin registrul online al monedelor din sistem. Minerii sunt recompensați pentru participare, în cadrul unui sistem cunoscut sub numele a proof-of-work (dovada muncii).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.