Economic

O nouă criză mondială se profilează la orizont. Avertismentele bancherilor

Ziarul de Vrancea
24 ian 2018 829 vizualizări

Bancherii, politicienii și directorii de companii participanți la Forumul Economic Mondial de la Davos au aflat vești bune despre economia europeană, dar și avertismente legate de posibilitatea unei noi crize financiare și șocurile protecționiste din Statele Unite, relatează Bloomberg. În timp ce bursele înregistrează creșteri puternice, directorii din sectorul financiar spun investitorilor să evite repetarea greșelilor din 2006. Șefii Citigroup, Barclays și Carlyle au trasat paralele între situația actuală de pe piețele financiare și cea care a precedat Marea Recesiune.

Ei au avertizat că creșterea economică ar putea fi distrusă dacă dobânzile ar crește peste așteptări. ”Există o ambivalență care este îngrijorătoare. Când următoarea criză va veni – și va veni – este probabil să fie mai violentă dacă nu vom elimina o parte din presiune pe parcurs”, a afirmat directorul general al Barclays, Jes Staley. Directorul general al grupului Carlyle, David Rubenstein, a avertizat că pe piețele de capital există o capacitate foarte limitată pentru a face față unei creșteri reale a dobânzilor. ”De obicei, când oamenii sunt fericiți și încrezători, se întâmplă ceva rău”, a avertizat el.

În fiecare an apar știri la distanță și reverberează câteva ore mai târziu la Davos. Deseori acestea vin de la Washington. Așa s-a întâmplat și marți, după ce președintele Donald Trump a decis introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru panouri solare și mașini de spălat. Vicepreședintele BlackRock,  Philipp Hildebrand, a spus că protecționismul este cel mai mare risc pentru redresarea economiei globale, în timp ce economistul Joseph Stiglitz, deținător al unui premiu Nobel, a afirmat că măsura lui Trump este ”proastă pentru mediul mondial, este proastă pentru economia americană și este proastă pentru locurile de muncă din Statele Unite”.

Directorul general al grupului Petrobras, Pedro Parente, a avertizat în legătură cu eforturile lui Trump de a readuce în atenție cărbunele, dar directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a anticipat că ”pătrunderea energiei solare pe piața americană va continua”. Chiar înainte de anunțul președintelui Trump, reforma fiscală din Statele Unite, echivalentă cu 1.500 de miliarde de dolari, a atras opinii mixte. Directorul general al Blackstone Group, Stephen Schwarzman, și Adena Friedman,  directorul Nasdaq, au spus că reforma fiscală este un motor de creștere, dar șeful Bank of America, Brian Moynihan, a spus că oferta limitată de pe piața muncii din Statele Unite s-ar putea să nu aibă capacitatea să satisfacă cererea de forță de muncă.

Directorul general al Deutsche Post, Frank Appel, a avertizat că reducerile de taxe vor avea un impact limitat, pe termen scurt. Chiar dacă bursele sunt în creștere, criza financiară a avut un impact pe termen lung în privința participanților la Davos, numărul reprezentanților occidentali fiind depășit de cel al reprezentanților Chinei și Indiei. Într-un discurs susținut marți, premierul indian Narendra Modi a avertizat față de protecționismul anunțat de Casa Albă cu câteva ore mai devreme.

Modi a spus că lucrează pentru a dubla economia Indiei, de 2.300 de miliarde de dolari, până în 2025, intensificând eforturile de atragere a investițiilor străine. Atingerea țintei de 5.000 de miliarde de dolari nu va fi ușoară, având în vedere estimările de creștere actuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.