Nu e păcăleală de 1 aprilie! De Florii se scumpesc gazele pentru vrânceni
Începând de duminică, 1 aprilie, focșănenii vor plăti cu 10% mai mult la factura de gaze naturale. ENGIE România, furnizorul care alimentează cea mai mare parte a consumatorilor casnici din Vrancea a primit aprobarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca să-și vândă mai scump gazele furnizate. Anunțul a fost făcut chiar de autoritate, printr-un comunicat de presă postat pe website-ul propriu.
„Pentru operatorul economic ENGIE România SA se va inregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh“, se arată în materialul publicat de ANRE.
Potrivit ANRE în perioada cuprinsă între ultimele trei luni ale anului 2016 și până în primele trei luni ale lui 2018, ENGIE a înregistrat costuri mai mari decât încasările pentru a furniza gaze populației. Drept urmare, majorarea ar fi fost necesară astfel încât compania să nu iasă pe pierdere.
Pe de altă parte, expertul în energie Dumitru Chisăliță, fost președinte al Consiliului de Administrație al Transgaz consideră că scumpirea nu este tocmai justificată având în vedere că gazul natural s-a ieftinit la producător, în ultima perioadă:
„De ce a fost nevoie de scumpiri, în condițiile în care, în ultimele 3 luni prețul gazului pe care furnizorii îl cumpără de la producători a scăzut cu 10% nu e foarte clar“, a declarat Dumitru Chisăliță pentru ziare.com.
În opinia sa, scumpirile nu se impuneau, fapt care s-ar fi văzut foarte clar dacă tranzacțiile de pe piața gazelor s-ar fi făcut în mod transparent.
„Dar chiar și puținele date pe care le avem sunt relevante și suficiente pentru a vedea că scumpirile nu se impuneau“, a spus Dumitru Chisăliță.
ANRE se spală pe mâini, însă, de îndatoririle ce-i revin și-i îndeamnă pe consumatorii casnici să-și aleagă un alt furnizor dacă nu sunt mulțumiți de prețurile practicate de cel actual. În acest sens, nemulțumiții pot apela la o aplicație, disponibilă pe site-ul autorității, care compară prețurile practicate de companiile care operează în România.
„Prin linkul alăturat http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn clienții finali de gaze naturale au posibilitatea accesării directe a comparatorului de prețuri în domeniul gazelor naturale, care se găsește afișat pe prima pagina (Home) a site-ului ANRE“.