Economic

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Veste extrem de proastă pentru persoanele cu credite în lei

Ziarul de Vrancea
4 dec 2017 1118 vizualizări

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni până la nivelul de 2,21%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. NIvelul de 2,21%, atins marți, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, când a atins nivelul de 2,33%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Indicele Robor la 6 luni a urcat luni la 2,35%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.Brico Depôt finalizează achiziția magazinelor Praktiker România

Brico Depôt România, parte din grupul britanic Kingfisher plc, companie internațională de bricolaj și amenajări interioare, a anunțat luni finalizarea tranzacției pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Praktiker România de la familia Susli. În luna august, Kingfisher anunța că intenționează să achiziționeze Praktiker România. „Achiziția Praktiker România ne oferă o prezență puternică în toată țara. Dorim să ne ajutăm clienții să-și îmbunătățească locuințele și să le personalizeze și suntem bucuroși că tot mai mulți dintre ei vor beneficia de produse de calitate la prețuri bune. Vom continua investițiile în toate magazinele pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare a clienților noștri”, Adela Smeu, director general al Brico Depôt România. Praktiker este unul dintre principalii jucători de pe piața românească de bricolaj și amenajări interioare, având 26 de magazine. Praktiker are peste 1.600 de angajați, iar în 2016 vânzările au fost de 140 de milioane de euro. Brico Depôt are 15 magazine în România, cu o suprafață de 114.000 de metri pătrați și 964 de angajați. Vânzările Brico Depôt România au însumat 144 de milioane de euro în 2016. Kingfisher plc este o companie internațională de bricolaj și amenajări interioare, cu aproape 1.200 de magazine în zece țări din Europa și Rusia și 77.000 de angajați. Grupul își desfășoară activitatea sub patru branduri de retail – B & Q, Castorama, Brico Dépôt și Screwfix. În anul încheiat la 31 ianuarie 2017, Kingfisher a raportat vânzări în valoare de aproximativ 11,2 miliarde de lire sterline, cu un profit subiacent înainte de impozitare de 787 de milioane de lire sterline.

Telekom Romania anunță fuziunea tuturor operațiunilor sale mobile

 

Grupul Telekom Romania a anunțat fuziunea tuturor operațiunilor sale mobile într-o singură entitate, cu scopul de a concentra toate operațiunile de telefonie mobilă ale Germanos Telecom Romania, Sunlight Romania Filiala Bucuresti și Telemobil, ca societăți absorbite, sub Telekom Romania Mobile Communications. Fuziunea operațiunilor mobile din cadrul grupului Telekom Romania s-a realizat la 1 decembrie, iar Telekom Romania Mobile Communications își va păstra obiectul principal de activitate, se arată într-un comunicat. “Fuziunea operațiunilor noastre mobile este un pas important în cadrul programului de transformare inițiat în acest an, în linie cu strategia noastră de a ne consolida poziția pe piața locală de telecomunicații. Fuziunea va conduce la o structură organizațională mai agilă și mai eficientă, precum și la o utilizare mai eficientă a resurselor, care să sprijine execuția noii noastre strategii comerciale și consolidarea brandului Telekom pe piață”, a spus Miroslav Majoros, director general al Telekom Romania. Fuziunea nu implică întreruperi sau schimbări semnificative în ceea ce privește serviciile oferite clienților, anunță compania.

Tranzacție uriașă pe piața de asigurări medicale

 

 

CVS Health, cel mai mare lanț de farmacii din Statele Unite, este pe cale să cumpere compania de asigurări medicale Aetna, pentru 68 de miliarde de dolari, într-o tranzacție care va crea un nou gigant al industriei medicamentelor comercializate cu prescripție medicală, relatează Financial Times. Aetna, a treia mare companie de asigurări medicale din Statele Unite în funcție de vânzări, va primi o ofertă de 207 dolari pe acțiune, au declarat persoane apropiate situației. Preluarea, care ar reconfigura piața americană a medicamentelor cu prescripție, este văzută drept o măsură defensivă, înainte de posibila intrare pe piața farmaceutică a retailerului online Amazon. În ultimele luni, Amazon a obținut autorizații pentru vânzări en-gros din partea autorităților americane, provocând zvonuri că ar putea începe să comercializeze medicamente cu prescripție medicală prin intermediul platformei sale online. Aetna a fost nevoită să renunțe la un acord de preluare convenit cu compania concurentă Humana, în valoare de 37 de miliarde de dolari, după ce acordul a fost blocat de autoritățile de reglementare, îngrijorate de impactul asupra concurenței și cumpărătorilor.

Euro coboară spre 4,63 lei, în linie cu tendința regională

 

 

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,6334 lei/euro, în scădere cu 0,19% față de nivelul atins miercuri, în linie cu tendința regională. MIercuri, euro a atins nivelul de 4,6422 lei. Leul s-a apreciat luni, în raport cu euro, în linie cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez, forintul maghiar și kuna croată, s-au apreciat în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9188 lei la 3,9110 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 3,9808 lei la 3,9743 lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.