Economic

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Corneliu Condurache
28 aug 2022 885 vizualizări

De asemenea, se revine la programa de dinaintea pandemiei pentru Bacalaureat și Evaluare Națională, a mai anunțat ministrul Educației

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023. De asemenea, se revine la programa de dinaintea pandemiei atât pentru Bacalaureat, cat și pentru Evaluarea Națională.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma ședinței Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației.

Potrivit acestuia, au fost decise următoarele măsuri care vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023:

1. A fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

2. Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.

3. În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Elevii se vor întoarce la școală peste o săptămână, adică luni, 5 septembrie, iar noul an școlar vine cu mai multe modificări. De exemplu, în loc de semestre vor exista cinci module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe, tezele nu vor mai fi obligatorii și va exista o singură medie pe tot parcursul anului școlar.

România ocupă ultimul loc în UE la planificarea financiară

n mersul la dentist este o altă activitate pe care românii o evită cât pot de mult

Planificarea financiară se numără printre activitățile cel mai des amânate de români, acest comportament ținând în primul rând de nivelul de educație financiară al populației, capitol la care România ocupă ultimul loc în UE, conform unui studiu desfășurat anul acesta de Aegon România și citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, planificarea financiară se numără printre activitățile cel mai des amânate de români, la egalitate cu mersul la dentist. Dacă pentru mersul la dentist printre cele mai invocate motive de amânare se numără costurile mari ale tratamentelor și frica de medicul stomatolog, pentru planificarea financiară comportamentul de amânare ține, în primul rând, de nivelul de educație financiară al populației.

România ocupă ultimul loc în UE la acest capitol, cu o rată de 21%, față de media europeană de 52%, conform unui studiu realizat de agenția Standard & Poor’s Ratings. La polul opus, în rândul activităților preferate, se află mersul la cumpărături și vizitele la rude. Chiar și făcutul de curățenie în casă sau studiatul sunt mult mai sus în topul activităților preferate de români, la mare distanță față de activitățile care țin de planificarea financiară.

Cercetarea arată că majoritatea românilor, cu precădere familiile moderne (părinți 30-44 ani, cu studii și venituri medii sau mari) știu exact ce venituri generează (79%) și și-au făcut o rutină din a plăti întotdeauna facturile la timp (90%), însă grija lor pentru siguranța financiară nu se numără printre priorități.

Cei mai mulți își administrează cu responsabilitate veniturile pe termen scurt, ceea ce îi lasă descoperiți când vine vorba de „bani albi pentru zile negre”.

Același studiu mai arată că 60% dintre români nu au un plan de rezervă în caz de boală sau accident, iar 70% dintre aceștia nu știu ce consecințe financiare ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident.

Cercetarea s-a desfășurat în februarie 2022 și a inclus circa 600 de respondenți cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dintre care 70% cu copii. Eșantionul este eterogen din punct de vedere al studiilor, venitului și statusului relațional. Respondenții provin din toate zonele țării și locuiesc în orașe sau în apropierea acestora.

Cancelarul Germaniei susține aderarea României la spațiul Schengen

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a anunțat susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, relatează Reuters. Șeful guvernului german a spus că cele trei țări îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderare și că va „lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”. „Schengen-ul este una dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase”, a spus cancelarul german. Scholz și-a oferit, apoi, susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației: „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline. Voi lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

Anterior, și alți oficiali din alte țări UE și-au exprimat susținerea pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat în mai multe rânduri pentru acest lucru. La vizita sa în România, din iunie, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus că „Franța e alături de România” în ce privește aderarea la spațiul Schengen. „Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâția ani încoace Franța este alături de România”, a afirmat președintele Macron.

Nunta Simion: Doar 2.000 de oameni au venit, deși erau așteptați 10.000

Din cei 10 mii de invitați așteptați la nunta lui George Simion, doar 2 mii au ajuns la eveniment, iar cutiile pregătite pentru donații au rămas goale, potrivit Antena 3.

De asemenea, prezența lui Nicu Covaci pe scena de la nunta liderului AUR a stârnit controverse în rândul foștilor membri ai trupei Phoenix. Foștii colegi l-au criticat dur pe artist în spațiul public, iar criticată a fost și afirmația lui George Simion, potrivit căreia o piesă a trupei ar fi imnul AUR.

Nici toți artiștii promiși nu au venit la nunta-festival. Nicolae Furdui Iancu și Teo Rose au fost marii absenți de la nunta liderului AUR. Nu au apărut în desfășurătorul evenimentului, deși au fost anunțați cu surle si trâmbițe de Simion.

Din cele trei scene anunțate a fost amplasată doar una, iar cutiile pregătite pentru donații au rămas goale. George Simion a sus ca a primit un bănuț de aur, tablouri, carti, icoane, veselă.

Pirotehniștii au fost chemați să intervină după o amenințare cu bombă. De asemenea, în timpul cununiei religioase, una dintre cele zece nașe a leșinat, iar un invitat a susținut că a fost bătut de paznici.

Un castel din Târgoviște, scos la vânzare cu 210.000 de euro

Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, cu 11 camere și două băi, ridicat între 1890 -1910, se vinde cu 210.000 de euro, potrivit Romania Sotheby's International Realty.

Castelul Dărăscu-Enigărescu a fost construit pe culmea nord-vestică a dealurilor Târgoviștei, pe drumul de acces spre Mânăstirea Viforâta, fiind finalizat la comanda familiei Dărăscu în 1910, la peste 20 de ani de la inițierea construcției.

Cu o istorie încețoșată, proprietatea avea să scape de naționalizare, chiar dacă a fost la un moment dat sediu al C.A.P-ului local, intrând în perioada 1975-1977 în proprietatea lui Octav Enigărescu. Personalitate de o vastă cultură, bariton, om de radio, actor, profesor de canto și director al Operei bucureștene (1969-1971), Octav Enigărescu a apreciat imediat calitățile arhitecturale ale micului castel.

Dispusă pe o structură terasată, construcția se înalță pe două niveluri, prezentând totodată și o pivniță înaltă ce se desfășoară pe întreaga amprentă a clădirii. Punctul central al reședinței este indiscutabil forma turnului central, ce amintește de tipologia donjonului medieval, structura camerelor fiind astfel influențată de forma circulară. Clădirea a fost consolidată de familia Enigărescu, cea care se întreține castelul, întărind structura cu bârne de oțel, în cursul anului 1988.

Proprietatea are o suprafață de 4.450 de metri pătrați.

Poliția de Frontieră: 13.018 cetățeni ucraineni au intrat în țară duminică

Peste 1.300.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră în intervalul 26 - 28 august, aproape jumătate pe la frontiera cu Ungaria, anunță Poliția de Frontieră, care precizează că duminică, în țară, au intrat 13.018 cetățeni ucraineni, numărul lor fiind în scădere față de ziua precedentă. “În perioada 26-28 august a.c., prin punctele de frontieră au efectuat formalitățile de control peste 1.387.000 de persoane, cetățeni români și străini și aproximativ 362.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire. Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde, în același interval de timp, au efectuat formalitățile peste 692.000 de persoane, precum și 218.000 de mijloace de transport”, anunță luni Poliția de Frontieră.

Pe sensul de intrare în țară au tranzitat frontiera, în ziua de 28.08.2022, 13.018 de cetățeni ucraineni (în scadere cu 6,75 % față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 28.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 2.119.126 cetățeni ucraineni.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Valul de călură se va mai păstra în unele zone până pe 1 septembrie, temperaturile maxime ajungând până la 35 de grade Celsius. Între 1 și 6 septembrie urmează o răcire bruscă și semnificativă a vremii, se arată în prognoza pe două săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

În Moldova, intervalul de două săptămâni va debuta cu o vreme călduroasă, cu precădere în sudul regiunii, unde izolat va fi caniculă. Mediile maximelor vor fi de 29...35 de grade, iar ale minimelor de 15...20 de grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi bruscă și semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi în general mai scăzute decât cele climatologic specifice - ziua 19...23 de grade (posibil ușor mai mari în sud în 2 și 3 septembrie) și noaptea 8...14 grade. În perioada 7-10 septembrie vremea se va încălzi și se vor înregistra din nou valori ușor peste normal, cu medii ale maximelor de 23...27 de grade și ale minimelor de 13...17 grade.

Va ploua local și temporar în perioadele 30 august-1 septembrie (când aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil izolat de grindină) și 4-5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată și la sfârșitul intervalului.

Ministerul Sănătății: 1905 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.905 cazuri noi de COVID-19, cu 502 mai multe decât în ziua precedentă. Totodată, au fost raportate 2 decese, în ambele cazuri fiind vorba despre pacienți cu comorbidități și nevaccinați. “În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.905 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 502 mai multe față de ziua anterioară. 332 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.”, a transmis luni MS.

În București au fost raportate 276 de cazuri noi, Maramureș - 176, Brașov - 105, Cluj - 102. restul județelor au sub 100 de cazuri fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 111 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.936 cu 75 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 245 persoane, cu 15 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 245 pacienți internați la ATI, 200 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 381 sunt minori, 378 fiind internați în secții, cu 18 mai mulți față de ziua anterioară și 3 la ATI, cu 6 mai puțini față de ziua anterioară.

Până luni, 66.639 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.